Neven Tomiek iz Ljubešćice okušao se u spravljanju matičnog soka aronije i voćnog soka aronija jabuka

| 4.12.2021. u 20:21h | Objavljeno u Društvo

Sok od aronije u posljednje je vrijeme stekao veliku popularnost jer je postao sinonim za nektar zdravlja. Aronija ima mnogobrojna ljekovita svojstva, a sok od aronije sadrži brojne tvari koje poboljšavaju opće stanje organizma i koje imaju pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. To je bio jedan od razloga zašto su se u obitelji Tomiek, odlučili okušati baviti aronijom. Danas spravljaju matični sok aronija i voćni sok aronija jabuka, a upravo su se tim proizvodima predstavili i na zagrebačkom Sajmu zimnice dobivši priznanje.

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje

- Nasad aronije zasađen je 2014. godine, a u to vrijeme na tržištu je vladala velika potražnja za tom biljkom - kaže nam Neven Tomiek vlasnika OPG-a. I to je donekle prevagnulo u odluci da se obitelj počne baviti uzgojem upravo aronije, pošto su se dvoumili između još nekoliko kultura. Naravno, osim toga tu je bila i osobna želja imati nasad voća koje je prirodno i zdravo.

- Osim velike potražnje i cijene koju je tada aronija imala, presudila su njena izrazito zdrava svojstva. Djeluje na podizanje imuniteta, a prvenstveno ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje na naš organizam. Primarno sam vlasnik firme koja se bavi završnim radovima u graditeljstvu. Upravo mi boravak u prirodi i briga o nasadu često bude odmak od ubrzane svakodnevice - otkriva Neven.

Odmah u startu zasadili su tisuću sadnica aronije, koliko su obrađivali do nedavno, no odluka je tada pala na širenje nasada. Zasadili su tako još 1.800 sadnica borovnice, a sve skupa se prostire na površini od 13.000m2. Nasad se nalazi na rubnom dijelu općine Ljubešćica, u mjestu Koritišće i na osami je te nije u dodiru s drugim kulturama koje bi bile tretirane pesticidima što ovim uzgajivačima daje mogućnost dobivanja potpuno prirodnog ploda. Količina ploda aronije koja se godišnje dobije je dvije do dvije i pol tone, dok se prvi veći urod borovnice očekuje iduće godine.

- Kompletan urod aronije se prerađuje u čisti matični sok kojeg se dobije oko 1.500 litara, no, osim čistog matičnog soka u prodaji imamo i miješani sok aronija i jabuka - kaže sugovornik. Inače, berba aronije odvija se u drugoj polovici kolovoza, a plodove beru strojno koji se odmah nakon berbe voze u preradu. Nasad se prvih godina održavao samo redovitim okapanjem, plijevljenjem i košnjom. Danas su to već ogromni grmovi te im jedino preostaje redovita košnja.

- Imali smo slučajeva kad su određeni nametnici napadali listove, ali smo to uspješno rješavali s ekološkim sredstvima. Aronija slovi kao nezahtjevna biljka, ali upravo zbog tih nametnika potrebno je stalno pratiti njezin razvoj - dodaje sugovornik. Osim prodaje na kućnom pragu već nekoliko godina obitelj surađuje s nekolicinom trgovina zdrave hrane u Zagrebu kao i s nekoliko trgovina diljem Jadrana te su do sad uspješno plasirali sve proizvode, a tome se nadaju i u nadolazećem razdoblju.

Zadržati postojeće tržište

Uzgoj aronije pokrenuli su u potpunosti svojim sredstvima jedino su kod sadnje borovnice dobili poticaj iz Europske unije. Što se tiče održavanja nasada, košnju i vitaminsku dohranu obavljaju sami dok su za potrebe okapanja i plijevljenja plaćali radnu snagu pošto to ipak iziskuje više vremena.

- Ciljevi za budućnost su svakako zadržati postojeće tržište, odnosno još ga više proširiti. Prema tome će se donositi i daljnje odluke o ostanku na postojećim nasadima ili proširenju postojećih, a ukoliko se otvori potražnja za nekom novom kulturom i to dolazi u obzir. Volio bih također kod većeg broja ljudi probuditi svijest o tome koliko nam konzumacija tih plodova donosi dobroga za naš organizam i naše zdravlje - zaključuje sugovornik.