VIDEO Varaždinska biskupija započela je s prihvatom i smještajem izbjeglica iz Ukrajine

VV | 17.3.2022. u 12:50h | Objavljeno u Društvo

Svjedoci smo sve većeg broja dolazaka izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine, a o njihovu zbrinjavanju i smještaju u našoj zemlji uvelike brine i Hrvatski caritas. Dolazak izbjeglica odvija se i na području Varaždinske biskupije gdje je do sada nekoliko župa ponudilo svoje smještajne kapacitete. Da bi to bilo ostvarivo potrebno je i zajedničko zalaganje Crkvenih i državnih institucija. Jedna od Župa koja je ponudila svoje prostore za smještaj izbjeglica je Župa sv. Jurja Maruševec, koja je na raspolaganje stavila župnu kuću u Druškovcu.

- Razmišljajući kako bismo mogli pomoći tom narodu koji stradava u ratnim stradanjima, odlučili smo ovu župnu kuću koju smo do sad koristili za vjeronauk, staviti na raspolaganje izbjeglicama odnosno prognanicima iz Ukrajine. Kontaktirao sam oca biskupa te mu rekao da imamo župnu kuću koju bismo mogli stavit na raspolaganje. Biskup je to odmah prihvatio i rekao da možemo staviti kuću u uporabu. Nakon toga kontaktirao sam i općinu koja nam je pomogla opremiti župnu kuću s potrebnim kućanskim aparatima i mnogi naši župljani odmah su se uključili poput gospodina Martinčevića za servis grijanja, gospodin Cesar za servis vodovoda i svega ostalog što nije bilo dobro, da smo na kraju krajeva uspjeli sve to pripremiti. Tu se javila i gospođa Irina s civilnim stožerom Varaždinske županije zajedno s gospođom Biserkom Jagačić koje su rekle da bi trebao smještaj za 15 osoba, pa smo im ponudili da pogledaju ovu župnu kuću te ako odgovara prognanike bismo i smjestili - rekao je vlč. Krunoslav Milovec, župnik u Maruševcu

Župnik Milovec posebno je pohvalio ažurnost i suradnju s predsjednikom Hrvatskog caritasa i varaždinskim biskupom Božom Radošem zahvaljujući kojem je prostor za prihvat izbjeglica, župna kuća u Druškovcu, na području Župe Maruševec, vrlo brzo bila stavljena u funkciju te postala mjesto gdje će, prema riječima vlč. Milovca, prognanici iz Ukrajine imati dostojanstveni prostor za život. Tako je Caritas osigurao i dopremio potrebne krevete, kupljena je nova posteljina, a Caritasova pučka kuhinja Varaždinske biskupije osigurat će izbjeglicama jedan topli obrok dnevno. Crveni križ i biskupijski caritas zajedno pobrinut će se za preostala 2 obroka dnevno.

- Evo, to je Crkva koja djeluje. Puno puta se govori kako Crkva ne djeluje, ali vidimo da Crkva djeluje, da hoće pomoći i ne samo u ovom korizmenom vremenu, nego kroz cijelu godinu želimo činiti djela milosrđa. Upravo ovo je djelo milosrđa: gladnoga nahraniti, žednoga napojiti, prognanika prihvatiti i uključiti ga u život naše župne zajednice. I vidim isto tako i po svojim župljanima mnogi su na stand by-u čekaju, što će biti potrebno to ćemo onda još učiniti i to ćemo još pripremiti - poručio je župnik Milovec.

Da su župljani u stavu pripravnosti i otvorena srca za ljude u nevolji svjedoči i župljanin Stjepan Martinčević.

- S obzirom na proživljenih zadnjih 90 dana Vukovara, srpskih logora, sve to sam proživio i točno znam kako je tim ljudima momentalno gore. Bude se emocije, vrlo mi je teško, ali baš zato sam spreman uskočiti, pomoći koliko mogu i odraditi za njih koliko mogu - rekao je Martinčević.

Pozvao je Martinčević sve ljude da u ovoj situaciji pomognu koliko god mogu, podsjetivši da ima raznih institucija koje pomažu te je potaknuo sve da si o tome informiraju te u skladu sa svojim mogućnostima pomažu, jer kako kaže svaka i najmanja sitnica jako puno znači i dobro dođe.

Podsjećamo, Caritas Varaždinske biskupije donacije za sada prikuplja u Caritasovom centru na varaždinskoj Banfici na adresi Bombellesova cesta 15 svakim radnim danom u vremenu od 7 do 12 sati. Više informacija o tome kao i popis potrebnih artikala koji se mogu donirati možete pronaći na poveznici ovdje.

Video sadržaj