VIDEO Sunčana Glavak o borbi protiv raka: Gdje živiš ne smije dovoditi u pitanje hoćeš li živjeti Foto: Sunčana Glavak

VIDEO Sunčana Glavak o borbi protiv raka: Gdje živiš ne smije dovoditi u pitanje hoćeš li živjeti

VV | 15.2.2022. u 18:48h | Objavljeno u Društvo

- 40 posto nas će se vjerojatno suočiti s rakom u nekoj fazi svog života, a gotovo svi već znamo nekoga tko se bori s njom ili je tu bitku izgubio. Ovo je jedan od naših najvažnijih dokumenata jer od života nema većih prioriteta - rekla je zastupnica Sunčana Glavak na raspravi o rezoluciji kojom se podupire jačanje Europe u borbi protiv raka.

Na današnjem plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbrougu zastupnica Sunčana Glavak sudjelovala je u raspravi o rezoluciji Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA). Izrazila je zadovoljstvo što izvješće snažan fokus stavlja na prevenciju i daje konkretne smjernice kako kroz različite programe i izmjene zakonodavnih akata napraviti dodatni iskorak u strukturiranoj borbi protiv raka. Upozorila je na trenutne manjkavosti, poput dostupnosti jednake skrbi oboljelima od raka u svim dijelovima Europe, koje se rezolucijom žele ukloniti i unaprijediti.

- Gdje živiš ne smije dovoditi u pitanje hoćeš li živjeti. Kao zastupnici u Europskom parlamentu, moramo osigurati da borba protiv raka nije uvjetovana društvenim statusom ili granicama. Trebamo promovirati europski zajednički sustav nabave koji ove tretmane čini pristupačnijim za pacijente i naše zdravstvene sustave, promicati jednaki pristup lijekovima i potaknuti inovacije, kao što je to učinjeno s cjepivima protiv COVID-19. Kako bi se osiguralo da je ciljano liječenje dostupno svim pacijentima, svaka država članica treba imati barem jedan specijalizirani centar za djecu i mlade koji boluju od raka - poručila je zastupnica Sunčana Glavak naglasivši da je potrebno unaprijediti prevenciju, rano otkrivanje i liječenje, uz odgovarajuću podršku istraživanjima.

- Naš je zadatak pomoći oboljelima od raka, bez obzira na to u kojoj od 27 država članica žive, a svi građani zaslužuju da i činjenica da su oboljeli od raka bude uključena u njihovo pravo na zaborav. Europa može udružiti napore, znanje i novac, a  takvi resursi zahtijevaju i političku volju - ističe zastupnica Glavak.

155 amandmana za kvalitetniji odgovor na borbu protiv raka

Kroz rad u BECA odboru, zastupnica Sunčana Glavak uložila je 150 amandmana u suradnji s kolegama te 5 neovisnih amandmana kako bi se rezolucijom Jačanje Europe u borbi protiv raka – prema sveobuhvatnoj i koordiniranoj strategiji što kvalitetnije odgovorilo na potrebe i izazove osoba koje imaju rak.

Odbor BECA osnovan je na inicijativu Europske pučke stranke (EPP) u rujnu 2020. godine kako bi dao doprinos naporima Europske unije u borbi protiv raka. Uz rad u Odboru BECA, kao i Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), zastupnica Glavak u području borbe protiv raka djeluje i kao članica skupine zastupnika MEPs Against Cancer i organizatorica konferencija Fight & Win posvećenih podizanju svijesti o prevenciji i borbi protiv raka diljem Republike Hrvatske.

Preventivnim aktivnostima može se spriječiti 40 posto slučajeva raka

Podsjetimo, procjenjuje se da u Europi živi više od 12 milijuna osoba koje su preboljele rak, uključujući oko 300.000 onih koji su tu opaku bolest preboljeli u dječjoj dobi. Procjene također pokazuju da se svake godine u Europskoj uniji dijagnosticira 2,7 milijuna novih slučajeva, a 1,3 milijuna ljudi umre od raka. Smatra se da se učinkovitim strategijama prevencije može spriječiti oboljenje u približno 40 posto slučajeva.

Video sadržaj
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci