VIDEO Biciklistička staza Amazon of Europe: Dravska čarolija dio europske biciklističke rute Foto: Krešimir Đurić

VIDEO Biciklistička staza Amazon of Europe: Dravska čarolija dio europske biciklističke rute

Varaždinske vijesti | 25.8.2020. u 19:50h | Objavljeno u Društvo

Bicikliranjem po dravskim neasfaltiranim putevima uz stari tok rijeke Drave u dužini od 17 km te predstavljanjem aktivnosti na Dravi, u subotu 22. kolovoza predstavljen je dio buduće biciklističke staze “Amazon of Europe Bike Trail” koja prolazi kroz Varaždinsku županiju. “Amazon of Europe Bike Trail” projekt je koji je okupio 15 projektnih partnera te 11 pridruženih projektnih partnera (među kojima je i Varaždinska županija) iz pet zemalja - Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

- Riječ je o projektu razvoja biciklističke rute velike udaljenosti (1.250 km koji se dijele na sjevernu i južnu rutu) koja prolazi budućim petodržavnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a. Rezervat pokriva površinu od oko milijun hektara i povezuje 700 km rijeka Mure, Drave i Dunava unutar pet zemalja. Projekt biciklističke rute je sufinanciran iz europskog Dunavskog transnacionalnog programa (fondovi ERDF i IPA) i započeo je u lipnju 2018. godine - pojasnio nam je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

- Glavni cilj projekata iz Dunavskog transnacionalnog programa je doprinos gospodarskom razvoju, u ovom slučaju područja “europske Amazone”, temeljenom na integriranom održivom upravljanju prirodnom i kulturnom baštinom te postojećim resursima u korist lokalnog stanovništva. Ti se ciljevi ostvaruju kroz formiranje kompletnog cikloturističkog proizvoda kao generatora stranog kapitala, jačanje kapaciteta, znanja i vještina lokalnog stanovništva u pogledu održivog turizma te daljnji doprinos zaštićenim područjima - dodao je Bojanić Morandini.

Cijelo područje “europske Amazone” povezivat će se u jedan inovativni i interaktivni turistički paket aranžman pomoću online booking sistema.

- Neke od usluga planiranog bookinga su pružanje usluge individualiziranog plana izleta, rezervacije smještaja, informacije i savjete o lokalnim restoranima i manifestacijama, transfer putnika i putne prtljage, dodatna turistička ponuda kao što je kanuing, rafting, lokacije za plivanje, promatranje ptica, jahačke aktivnosti, povijesno-kulturne vođeni ture... - pojasnio je Bojanić Morandini.

Dionica od 17 km, predstavljena u subotu, tek je dio od ukupno 46 km etape kroz Varaždinsku županiju.

- Trasa rute je definirana te podrazumijeva obilazak šest “must see” lokacija na području županije: dvorac Stari grad, Trg tradicijskih obrta, Muzej oldtimera Varaždin, lokalitet na starom dravskom toku “Cirkovečka”, edukacijska staza u Dravskoj park šumi te lokalitet Kupalište Drava na dravskoj špici - istaknuo je predsjednik županijske TZ.

- Budući da nismo punopravni projektni partneri, moramo iz nacionalnih sredstava ulagati u razvoj Amazon of Europe biciklističke rute, odnosno potrebne sadržaje. Planirani sadržaji su signalizacijske oznake, informacijski paneli različitih dimenzija te dogradnja i uređenje već postojećih odmorišta. Ove se godine iz nacionalnih sredstava u planiralo uložiti otprilike milijun kuna, i to za sanaciju i uređenje oko 6 km makadamskih puteva, izradu prometnih elaborata te prometne signalizacije, no zbog nastale epidemiološke situacije financiranja su otkazana. Zbog pandemije prolongiran je i završetak projektnih aktivnosti koje bi, umjesto u lipnju 2021., trebale završiti do rujna 2021. - napomenuo je Bojanić Morandini.