VI. OŠ Varaždin: Projekt Erasmus+ KA1 "Kompetencije za 21. stoljeće"

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.5.2016. u 09:09h | Objavljeno u Društvo

VI. osnovna škola Varaždin uskoro kreće s novim Erasmus+ projektom "Kompetencije za 21. stoljeće" u kojem će sudjelovati troje zaposlenika - Aleksandra Oreški, učiteljica razredne nastave, Mihaela Vrbnjak-Grđan, profesorica biologije i kemije te Miroslav Cmuk, knjižničar. 

Cilj projekta jest uvesti istraživačko učenje kako bi se povećala kvaliteta obrazovanja i učenicima omogućili stjecanje trajnih i relevantnih znanja za život i rad u 21.stoljeću. Cilj proizlazi iz neučinkovitosti i neatraktivnosti tradicionalnih metoda poučavanja, novih potreba tržišta rada te zbog nezadovoljavajuće razine inovacija na regionalnoj i nacionalnoj razini.

-Ciljeve ćemo postići uvođenjem novih metoda poučavanja na našoj školi, a očekujemo kako će nastavnici steći sljedeće kompetencije: metode planiranja istraživačke nastave, metode promatranja u nastavnim procesima, ispitivanja učenika odgovarajućim pitanjima koja rezultiraju zaključcima, postavljanja pretpostavki, istraživanja i analiziranja, objašnjavanja i povezivanja s prethodnim znanjem - istaknula je učiteljica engleskog jezika Tina Čerpinko, koordinatorica projekta.

Nadalje, internacionalizacijom ustanove tijekom projekta i ugošćavanjem škole domaćina nakon završetka projekta, škola i učenici će biti bogatiji za upoznavanje nove kulture i stranog jezika, a sudjelovanje u Erasmus+ programu povećat će interes nastavnika za daljnjom međunarodnom suradnjom i usavršavanjem.

-Škola je predana europskim projektima kao trajnim vrijednostima koje izgrađuju učitelje, učenike i unaprjeđuju suradnju s roditeljima i širom zajednicom. Iza nas je već jedan uspješno proveden Erasmus+ projekt tijekom kojeg su učitelji u trotjednom posjetu boravili u Danskoj i Sloveniji. Sigurni smo da će i boravak naših učitelja u Grazu u Austriji doprinijeti uvođenju istraživačke nastave u školski kurikulum. U školi se uz projekt Erasmus+ aktivno provode i projekti suradnje s Hrvatsko-američkim društvom, partnerski odnosi sa školama u Poljskoj gdje ove godine u gradu Wielunu naši učenici kao jedini predstavnici hrvatskih osnovnih škola sudjeluju u međunarodnoj olimpijadi fizike i matematike - rekao je ravnatelj Mario Stančić.