VFA nakon 22 godine ostao bez prostora u Aninoj ulici, ali za Makedoniju - spremni! Foto: Ilustracija/VFA

VFA nakon 22 godine ostao bez prostora u Aninoj ulici, ali za Makedoniju - spremni!

Julijana Marčec | 17.8.2021. u 08:07h | Objavljeno u Društvo

Jedan od najboljih folklornih ansambala u Hrvatskoj, Varaždinski folklorni ansambl (VFA), ovih se dana priprema za sudjelovanje na festivalu u Sjevernoj Makedoniji, no radost plesanja i sviranja nakon skoro godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa prekinula im je neugodna vijest da će se uskoro morati iseliti iz prostorija u Aninoj ulici.

- Neugodno nas je iznenadila obavijest vlasnika zgrade da moramo isprazniti prostorije u što kraćem roku, jer će zgrada uskoro biti prodana – rekli su gotovo u glas Pjerino i Tim Hrvaćanin, otac i sin, umjetnički i plesni voditelj Varaždinskog folklornog ansambla.

vfa4.JPG

Istaknuli su kako drugim stanarima iz te zgrade nije problem naći zamjenski prostor, no oni su u prošlih mjesec dana obišli mnoge lokacije i pokucali na brojna vrata te ponovno zaključili kako u Varaždinu nema dvorana koje bi odgovarale folklorašima.

Treba pronaći trajno rješenje

- Varaždinski folklorni ansambl osnovali smo 1998. godine na Dan grada, 6. prosinca. Prve probe imali smo u Križanićevoj ulici, u prostoru bivše vojarne, i u Coning centru, a u svibnju 1999. godine s veseljem smo ušli u ovu zgradu u Aninoj ulici. U toj smo zgradi pronašli odgovarajući prostor, a tvrtka Zagorje Tehnobeton, koja je vlasnik te zgrade, nam je postala sponzor - podsjetio je Pjerino Hrvaćanin.

U 22 godine, koliko su podstanari u Aninoj ulici, članovi VFA-a taj su prostor uredili u skladu s vlastitim potrebama. Tamo su napravili dvoranu za ples te popratne prostorije u kojima su čuvali instrumente i nošnje. Posebnu prostoriju za vježbanje dobili su i tamburaši, a uredili su i dvije svlačionice.

- Dvoranu smo uredili u skladu s potrebama folkloraša – postavili smo ogledala, odgovarajuću podnu podlogu za ples i dobru rasvjetu, a 22 godine taj smo prostor uredno održavali – kazao je umjetnički voditelj, dodavši kako ni druga kulturno-umjetnička društva u Varaždinu nemaju odgovarajuće prostore za rad te da su se mnoga zbog toga već i ugasila.

Ni druga kulturno-umjetnička društva u Varaždinu nemaju odgovarajuće prostore za rad. Mnoga su se zbog toga već i ugasila.

Pjerino Hrvaćanin

Naglasio je i kako je važno da VFA ima prostor koji mogu nesmetano koristiti i vikendom i praznikom, odnosno prostor za koji imaju - svoj ključ. Prije turneja i nastupa uvijek povećaju broj proba, pa im je važno da ne ovise o rasporedu drugih, nego da im je prostor uvijek na raspolaganju kako bi mogli nesmetano održavati probe. To im je ovaj prostor omogućavao, no ne znaju što će biti kada, i ako uopće pronađu novi prostor.

Ipak, nakon razgovora s novim vlasnicima zgrade Varaždinski folklorni ansambl načelno je dobio dozvolu da još neko vrijeme ostane u zgradi u Aninoj ulici, no zasad još ne znaju kakvi će biti konačni uvjeti.

- Uspjeli smo dogovoriti da zasad ostanemo tu, ali to nije trajno rješenje i mi u sljedećih godinu dana moramo pronaći odgovarajući prostor. Treba nam dvorana veličine barem 8x8 m, te prateće prostorije za opremu, jer smo u dvadesetak godina rada skupili mnogo nošnji, kostima i instrumenata koje već sada, osim u Aninoj, „čuvamo“ i na svojim tavanima i u podrumima – rekao je Pjerino Hrvaćanin.

Na jesen upis novih članova

Ističu kako je važno da imaju odgovarajući „vlastiti“ prostor, jer to članovi društva doživljavaju kao svoj drugi dom, što je posebno važno kod djece i mlađih članova. Zbog pandemije koronavirusa teže je doći do novih članova nego prijašnjih godina, a ako ostanu bez prostora to će im dodatno otežati rad s mlađim skupinama.

- Već smo zbog pandemije koronavirusa izgubili jedan upisni rok, jer nismo prošle jeseni mogli obilaziti škole. S obzirom na prekide u kontinuitetu rada, zbog epidemioloških mjera, pitanje je kakva će općenito biti budućnost kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj – rekao je umjetnički voditelj i pozvao sve koji vole plesati, pjevati i svirati da se pripreme za jesen kada će ponovno upisivati nove članove.

dafafa.jpg

Bez obzira na brige oko prostora i planove za jesen članovi Varaždinskog folklornog ansambla sredinom srpnja uspješno su gostovali u Legradu, na 14. Međunarodnom festivalu folklora „Iz bakine škrinje“, koji je održan u organizaciji Folklornog ansambla „Koprivnica“.

- Počeli smo s probama 1. lipnja, kada je kulturno-umjetnički amaterizam dobio dozvolu za rad, pa smo početkom srpnja s veseljem prihvatili poziv i održali nastup za korisnike jednog privatnog doma za starije i nemoćne u Čakovcu – rekao je plesni voditelj Tim Hrvaćanin, podsjetivši pritom kako su prije pandemije koronavirusa posljednji nastup imali u siječnju prošle godine na Županijskoj razglednici u Novom Marofu, gdje su nastupili u društvu najboljih amatera iz Varaždinske županije.

Aktualni državni prvaci, koji su još 2019. osvojili 1. nagradu na Susretu hrvatskih folklornih ansambala te Grand prix i Zlatnu plaketu na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava prošle godine, ovih se dana pripremaju za nastup u Sjevernoj Makedoniji, na Međunarodnom festivalu folklora u Kumanovu, koji će biti održan od 20. do 23. kolovoza.

- Na tom će se festivalu uz makedonske folkloraše i Varaždinski folklorni ansambl predstaviti i ansambli iz Srbije, Crne Gore, Bugarske i Gruzije, festival će trajati tri dana, a program će biti na otvorenom. Osim biranim repertoarom na pozornici Varaždin i našu baštinu predstavit ćemo i na mimohodu – najavio je plesni voditelj Varaždinskog folklornog ansambla.

Virtualno u Lublin!

VFA je u 22 godine djelovanja predstavljao grad Varaždin na više od 100 različitih manifestacija i festivala u Hrvatskoj i izvan nje. Gostovanje u Kumanovu u Sjevernoj Makedoniji odradit će dvije godine nakon posljednjeg inozemnog gostovanja u Češkoj, no u srpnju su sudjelovali na virtualnom izdanju festivala Međunarodni folklorni susreti koji je 35. godinu zaredom održan u poljskom gradu Lublinu te na virtualnoj proslavi 50. obljetnice Dunedin festivala u Škotskoj na kojem su prethodno sudjelovali 2017. godine.