Večerašnji spektakl na festivalu Noctes Aquae Iasae ne biste trebali propustiti Foto: Damir Mrvčić

Večerašnji spektakl na festivalu Noctes Aquae Iasae ne biste trebali propustiti

VV | 8.9.2024. u 13:06h | Objavljeno u Društvo

Finalna, operna gala večer Baritenorissimo uz poznate arije u izvedbama svjetski poznatih opernih pjevača

Današnja večer, ujedno i zadnji dan Festivala Noctes Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama, pretvorit će pozornicu na otvorenom u najraspjevanije mjesto u Hrvatskoj. Operna Gala Baritenorissimo donosi vrlo atraktivan program. Posjetitelji će uživati u arijama i skladbama Puccinija (Tosca, Turandot), Bizeta (Carmen), Rossinija (Seviljski brijač, Figaro), Bernsteina (West Side Story) i mnogih drugih. Nastupit će čak deset vrhunskih opernih umjetnika koji vrlo često pjevaju na poznatim svjetskim pozornicama. 

Kao predstavnici tenora dolaze Domagoj Dorotić, Roberto Cresca i Simon Lee. Domagoj Dorotić već je dobro poznato ime, renomirani umjetnik, a osim nastupa u Hrvatskoj čest je gost na pozornicama diljem svijeta. Dobitnik je više nagrada među kojima izdvajamo Nagradu hrvatskog glumišta te nagradu Milka Trnina za posebna umjetnička dostignuća. Roberto Cresca talijanski je operni pjevač, dobitnik više priznanja i nagrada, umjetnički je direktor glazbenog festivala Mythos, kojeg je osnovao poznati redatelj Zeffirelli. Za Simona Leeja kažu da je najveći dojam ostavio u ulogama Radamesa u Aidi, Ismaela u Nabuccu, Don Josea u Carmen i Calafa u Turandotu. Prenosi svoja znanja studentima pjevanja, pri čemu im pomaže da postignu vokalnu slobodu, no povezanu s emocijama. 

Ljepotu baritona večeras će predstaviti Jurica Jurasić Kapun i Davor Nekjak. Jurica je dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, čak trostruki dobitnik rektorove nagrade, a okušao se kao solist i kao koncertni izvođač, kao i na kazališnoj pozornici. 

Davor Nekjak iza sebe, iako vrlo mlad, ima već bogatu listu nastupa kao i nekoliko osvojenih nagrada. 

Da publika doživi soprane u njihovoj punini i ljepoti pobrinut će se Marija Lešaja, Darija Gazdek i Jelena Štefanić, naša iznimno uspješna sopranistica koja često nastupa u inozemstvu Jelena je ujedno i umjetnička direktorica festivala Noctes Aquae Iasae. Kao vrhunac svoje karijere ističe nastup u Carnegie Hallu, do sada je sudjelovala u mnogo vrhunskih projekata i jako joj je drago što je ovaj festival u Varaždinskim Toplicama tako lijepo prihvaćen. Marija i Darija operne su pjevačice mlađe generacije, obje vrlo uspješne, Marija je kao solistica pjevala uz Šuteja, Barezu i Facinija te sudjelovala na mnogim festivalima klasične glazbe. Darija Gazdek studentica je 3. godine Muzičke akademije u klasi Lidije Horvat Dunjko. 

Dvije Sofije večeras će otvoriti svoja srca i glasove i zasigurno dati sve od sebe kako bi njihovi mezzosoprani dočarali ljepotu poznatih arija koje će zapjevati. Koncertni i operni nastupi Sofije Cingule obuhvaćaju raznolik repertoar od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe.Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već više od deset godina. Predstojnica je Odsjeka studija Solo pjevanja Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sofija Petrović nastupa diljem svijeta, u Parizu je održala brojne koncerte, mnogo puta nastupala za brend Hermes, a zapjevala je i u filmu Magie Noire. Veliki je uspjeh ostvarila u ulogama Carmen, zatim kao Magdalena u Rigolettu, kao Judita, Amneris u Aidi i još u mnogo njih.

Corrado Valvo je profesor i vokalni trener kao i korepetitor na Glazbenoj akademiji u Kalabriji i umjetnički direktor Opernog udruženja Figaro. Debitirao je dirigirajući Donizettijev Don Pasquale, a jedan od nastupa bio je i u Carnegie Hallu. U posljednje vrijeme radi na pripremi Gale s Angelom Gheorghiu i Varduhi Khachatryan u spomen na Mariju Callas, a u suradnji s orkestrom festivala Puccini u Ženevi.  

Koncert počinje u 19.30, a ulaz je besplatan.