Vazmeno bdijenje više vjernika gledalo preko YouTube-a, nego ih bilo u varaždinskoj katedrali

vv / varaždinska biskupija | 12.4.2020. u 08:06h | Objavljeno u Društvo

Nažalost, uz ovogodišnje Vazmeno bdijenje izostalo je mnoštvo vjernika u crkvama našim i diljem svijeta pa tako i varaždinskoj katedrali, kao i tradicionalni blagoslov vazmenoga ognja s kojeg se uobičajeno pali velika uskrsna svijeća, simbol Krista Uskrslog i pobjede svjetla nad tamom, života nad smrću.

Vazmeno bdijenje, kojem je bila nazočna tek nekolicina vjernika, predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, u zajedništvu s varaždinski biskupom mons. Božom Radošem, kanonicima Stolnog kaptola te najbližim suradnicima.

U ovakvim izvanrednim i ograničenim okolnostima zbog opasnosti od širenja zaraze, uskrsna je svijeća zapaljena u dotad zamračenoj katedrali, a zatim je uslijedila služba riječi koralista varaždinske katedrale iz koje je osiguran prijenos Vazmenog bdijenja uživo putem YouTube kanala Varaždinske biskupije, koji je pratilo više od 1.600 vjernika. 

“Ako Isus nije uskrsnuo, onda je uzaludna naša vjera”. Ukazujući na ove riječi svetoga Pavla, biskup Mrzljak je poručio da je noć Vazmenog bdijenja prilika za učvršćivanje vjere u uskrsnuće

- Ponekad nam je teško prihvatiti vjeru. No, upravo u vazmenom vremenu želimo učvrstiti svoju vjeru. Želimo ‘provjeravati’ svoju vjeru upravo na temelju svjedoka, jer tako je i vjera nastajala u prvim vremenima. Bog odgaja čovjeka u vjeri i daje mu prigodi čuti one riječi: “Ne boj se, samo vjeruj” - poručio je biskup u miru Josip Mrzljak.

Nakon biskupove propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja i ispovijed vjere. Na kraju liturgije uskrsne noći mons. Mrzljak je blagoslovio hranu te pozvao sve vjernike da u svojim obiteljima znakom križa i molitvom učine isto. Prije završnog blagoslova biskup u miru je svim vjernicima zaželio miran i blagoslovljen Uskrs.

vazmeno_bdjenje_14.JPG

Označeno u