Varaždinski zbor Via u Beču održao koncert u crkvi sv. Petra

VV | 27.5.2022. u 17:30h | Objavljeno u Društvo

Zbor Via iz Varaždina u četvrtak, 26. svibnja 2022. godine, gostovao je u crkvi sv. Petra (Peterskirche) u Beču te izveo Hrvatsku misu B. Papandopula pod dirigentskim vodstvom Luke Šopara.

Uz zbor Via nastupili su vrhunski vokalni solisti iz Hrvatske: Tia Pikija, sopran, studentica solo-pjevanja na Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču, Martina Menegoni, mezzosopran, koja nastupa u opernim i koncertnim produkcijama diljem Hrvatske i inozemstva te kao solistica baroknog ansambla Lazarus, Roko Radovan, tenor, solist opere zagrebačkog HNK i student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Matija Meić, jedan od vodećih hrvatskih baritona te solist opere u Münchenu.

Hrvatska misa B. Papandopula spada u najzahtjevnija i najvažnija djela hrvatske zborske baštine te je trenutno na repertoaru svega nekoliko profesionalnih i poluprofesionalnih zborova u Hrvatskoj, stoga je izvedba ovog djela od iznimnog kulturnog značaja za Hrvatsku i promicanje hrvatskih skladatelja u Hrvatskoj i inozemstvu te među mladima.

Moćni forte i kontrastni delikatni pianissimo, zahtjevne fuge i osmeroglasne korespondencije zbora nadopunjene vrhunskim solističkim izvedbama mnogobrojna publika, među kojima je bio i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču gosp. Silvio Kus, nagradili su dugotrajnim aplauzom i brojnim pozitivnim reakcijama. Projekt je realiziran uz pomoć donatora: Kapucinski samostan Varaždin, Grad Varaždin, tvrtke BrainIT, Pilana Pečenec, Gumiimpex te Fischamend Pfarre.

Zbor Via osnovan je 2009. godine te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida u Varaždinu koji okuplja srednjoškolce, studente i mlade zaposlene ljude.

Najbitniji aspekt djelovanja zbora je liturgijsko pjevanje na misama u župi te koncertno okupljajući i pjevače iz okolice Varaždina.

Zbor je samostalno izveo djela skladatelja svih stilskih razdoblja od F. Durantea (Magnificat), G. F. Handela (The ways of Zion), F. Schuberta (Misa u G-duru), C. Francka (Misa u A-duru) do B. Papandopula (Hrvatska misa), Anđelka Igreca (Pjesme štovanja i hvale), B. Brittena (Ceremony of Carols). Osim koncertnih izvedbi u Varaždinu, zbor je gostovao i u Zagrebu, Cresu (Creske kulturne večeri), Medulinu, Čakovcu, Mljetu te u Beču (Austrija), Szombathelyju (Mađarska) i Mariboru (Slovenija). Također, zbor je sudjelovao u humanitarnim koncertima u organizaciji hrvatske podružnice Marijinih obroka.

Posebno se ističe i suradnja s varaždinskim zborom Chorus angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom te orkestrom Savaria iz Mađarske koja je rezultirala zajedničkom provedbom više velikih međunarodnih projekata koji uključuju koncertne izvedbe oratorija Stvaranje J. Haydna, oratorija Ilija F. Mendelssohna te kantate Carmina burana C. Orffa.

New_Picture_2.jpg

New_Picture_3.jpg

New_Picture_4.jpg

New_Picture_5.jpg

New_Picture.jpg

Označeno u