Varaždinski trio predstavlja se koncertom u varaždinskom kazalištu

Varaždinske vijesti | 18.7.2023. u 16:39h | Objavljeno u Društvo

U srijedu, 19. srpnja u 20 sati, Varaždinski trio će se prvi put predstaviti varaždinskoj publici koncertom u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Koncert je trebao biti održan u atriju Starog grada, no zbog najave lošeg vremena, lokacija je promijenjena.

Na inicijativu pijanista Davora Brđanovića, kojoj su se s puno entuzijazma priključili violinistica Ivana Šambar i violončelist Matej Ilčić, ove je godine u Varaždinu formiran "Varaždinski trio".

- Na hrvatskoj, napose varaždinskoj glazbenoj sceni, primjetan je prostor za kontinuirano i promišljeno djelovanje ansambla ovog tipa i glazbenog sastava (klavir, violina, violončelo) kako u približavanju mnogobrojnih majstorskih djela svjetske literature iz područja tako i predstavljanju poznatih i manje poznatih (ili tek napisanih) djela hrvatskih autora različitim domaćim i inozemnim publikama. Navedenu će misiju, vjerujemo, ovaj ansambl uspješno ostvarivati što će ga s vremenom koje je pred njim uvrstiti među nezaobilazne dionike glazbenog života Varaždina i Hrvatske - ističu iz Koncertnog ureda Varaždin.

Glazbeno obrazovanje Davor Brđanović je započeo u rodnom Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Doktorat znanosti u polju Odgojnih znanosti stekao je 2016. na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Uz redovito usavršavanje na području klavirske pedagogije i koncertnu aktivnost kako u ulozi solista, komornog glazbenika tako i korepetitora, njegov znanstveno-istraživački i pedagoški rad usmjeren je glazbi, glazbenoj pedagogiji i psihologiji te promicanju obrazovanja, umjetnosti i kulture.

Ivana Šambar u Varaždinu je i završila svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, a violinu je diplomirala 1996. na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Članica je Simfonijskog orkestra HRT-a od 1997. U Varaždinskom komornom orkestru svira od njegovog osnutka (1994.), trenutno kao vođa drugih violina – a povremeno sudjeluje i u manjim solističkim ulogama. Sudjelovala je u radu Varaždinskog gudačkog seksteta.

Violončelist Matej Ilčić u rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu, a diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Tijekom školovanja sudjeluje na mnogo seminara, projekata i natjecanja. Svirao je kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra te s Orkestrom hrvatske glazbene mladeži. Nakon školovanja zapošljava se u Glazbenoj školi u Varaždinu kao profesor violončela, počinje svirati u Varaždinskom komornom orkestru te na brojnim projektima i predstavama HNK u Varaždinu.

U srijedu, 19. srpnja u 20.00 sati, Trio će se prvi puta predstaviti varaždinskoj publici koncertom u atriju Starog grada Varaždin.

Na programu će biti djela I. J. Pleyela, J. Haydna i A. Piazzolle. Karte po cijeno od 5 eura moći će se kupiti sat vremena prije početka koncerta.

Varazdinski_trio_najava_18072023.jpg