Varaždinski Stari grad uključio se u manifestaciju Noć tvrđava Foto: GMV

Varaždinski Stari grad uključio se u manifestaciju Noć tvrđava

Varaždinske vijesti | 26.4.2022. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Grad Karlovac, kao partner na projektu FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) koji provodi s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banjom Lukom, organizira manifestaciju Noć tvrđava.

Na poziv organizatora, u manifestaciju Noć tvrđava uključio se i Gradski muzej Varaždin, čiji će se program održavati u petak, 29. 04. i subotu, 30.04. u utvrdi Stari grad.

Varaždinski Stari grad s okolnim obrambenim sustavom bila je jedna od najvažnijih europskih nizinskih utvrda u obrani od Osmanlija. Datira iz razdoblja srednjega vijeka, da bi tijekom 16. stoljeća bila preoblikovana u današnji izgled Wasserburga, obrambene utvrde na vodi.

Program:

PETAK, 29. 4. 2022., 20.00 sati
Noć na „Bašći“ / Stari grad u Varaždinu

Noćni razgled vanjskih dijelova fortifikacijskog sustava, jednih od rijetko sačuvanih takve vrste u Europi. Uz stručno vodstvo muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak u šetnji po dijelovima obrambenog kompleksa posjetitelji će s fenjerima kojima će si osvjetljavati put saznati nešto više o prošlosti varaždinske utvrde. Početak programa je u 20.00 sati u unutrašnjem dvorištu Staroga grada, gdje će posjetitelji preuzeti fenjere i u 20.10 sati krenuti u obilazak uz stručno vodstvo. U slučaju lošeg vremena program će se održati u Lapidariju Staroga grada.

SUBOTA, 30. 4. 2022.
19.00 – 20.00 sati:
Slaganje makete varaždinske utvrde / potkrovlje Staroga grada; edukacijska radionica
Iz muzeja pozivaju roditelje s djecom u subotu 30. 4. 2022., s početkom u 19.00 sati, na zajedničku aktivnost, radionicu za velike i male, koju je priredila kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković.

20.15 – 21.00 sat:
Večer opernih arija / Lapidarij Staroga grada
Koncert sopranistice Lucije Spevec, studentice četvrte godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), i Danijela Ota, profesora klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.
Izborom arija junakinja iz Verdijevih i Donizettijevih opera čija je sudbina bila vezana uz tvrđave ili povijesne bitke, program se tematski uklapa u manifestaciju Noć tvrđava. Uz ove kompozicije čut ćemo i odabrane skladbe hrvatskih opernih velikana.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci