Varaždinski srednjoškolci učit će o menstruaciji i menstrualnom zdravlju uz pomoć virtualne stvarnosti

vv | 27.9.2024. u 14:49h | Objavljeno u Društvo

U utorak 24. rujna DM je Prvoj privatnoj gimnaziji s pravom javnosti Varaždin predao donaciju namijenjenu provedbi projekta „Zašto se crveniš?“, koji je odabranu sklopu ovogodišnjeg natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra.

Projekt će primjenom virtualne stvarnosti učenicima omogućiti interaktivan pristup poučavanju menstrualnih promjena i njezinih posljedica kroz međupredmetni pristup biologije, kemije, informatike i psihologije.Radionice, koje su sastavni dio projekta, bit će usmjerene na razbijanje mitova i predrasuda o menstrualnom ciklusu i raspravljanje o njegovim posljedicama na svakodnevni život žena u sferama obrazovanja, posla i obitelji.

- Naša škola poseban fokus želi staviti na probleme mladih žena srednjoškolske dobi i na posljedice koje menstrualni ciklus ostavlja na njihov svakodnevni život. Tu spadaju problemi, spoznaje, predrasude i svladavanje svega što menstrualni ciklus nosi sa sobom.Znanjem i educiranjem o promjenama i posljedicama menstrualnog ciklusa mogu se savladati predrasude koje postoje u našem društvu. Društvo postaje pametnije, tolerantnije i osvještenije, a žene uspješnije u nošenju s menstrualnim ciklusom - istaknula ravnateljica Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin Martina Pažur, prof.

- Projekt „Zašto se crveniš?“ odabrali smo jer prepoznaje kompleksnost teme menstrualnog zdravlja. Učenicama i učenicima omogućit će da nauče najvažnije informacije o menstrualnom ciklusu, ali i da uvide koje se predrasude i izazovi vezuju uz menstruaciju i kako se nositi s njima. U dm-u vjerujemo da projektima koji podižu razinu znanja i svijesti mladih možemo doprinijeti promjeni percepcije menstruacije, što je jedan od glavnih ciljeva dm-ovih aktivnosti ove godine - izjavila je Dijana Košić, područna menadžerica dm-a.

U sklopu natječaja {ZAJEDNO} za bolje sutra dm će podržati realizaciju osam projekata koji su vrijedni više od 80.000 eura s ciljem doprinosa menstrualnom zdravlju žena i promjeni percepcije menstruacije. Uz projekt Društva multiple skleroze Karlovačke županije, dm će podržati istraživanje Instituta Ruđer Bošković, edukativne aktivnosti i programe UNICEF-a, Škole za primalje Zagreb, Prve privatne gimnazije s pravom javnosti VaraždinHrabrog telefona te Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, dok će Odbojkaški klub Dinamo podržati u provođenju projekta normalizacije menstruacije kroz sport.

Galerija slika