Varaždinski Parkovi slave stabla: umjetnost, djeca i priroda u parku Graberje

vv | 27.9.2024. u 13:40h | Objavljeno u Društvo

'Stabloteke' u varaždinskim parkovima: najmlađi poslali snažnu poruku o važnosti stabala za život u gradu

Varaždin, 27.9. - Neobični prizori iznenadili su jutros Varaždince: između stabala u parkovima pojavile su se šarene "stabloteke", umjetničke instalacije koje su dio 1. varaždinskog Festivala stabala. Riječ je o projektu koji je pokrenulo gradsko komunalno poduzeće Parkovi, povodom osvajanja nagrade Europski grad stabala (European City of the Trees Award).  Cilj ovih kreativnih iznenađenja je podsjetiti građane da su stabla živa bića, naši zeleni sugrađani, koja značajno pridonose ugodnijem i zdravijem životu u gradu.

Zašto voli drveće te što je nacrtala za „stabloteku“ II. Osnovne škole Varaždin, rekla nam je učenica 4.d razreda Buga Martić: „Na svojem sam crtežu pastelama prikazala jesensko drvo. Oko drva se nalaze životinje jer puno stabala koje čine park ili šumu dom su mnogim životinjama. Ja volim drveće jer ako se osjećam loše, mogu otići u šumu i udisati kisik koji mi drveće daje. Ispod drva mogu pronaći hlad kada mi je vruće ili mogu pronaći mir za čitanje. Volim zalijevati mala stabla. Prolazeći pokraj stabala dajem im svoju ljubav i pažnju. Znam da to stabla osjećaju i zato jesu tako velika i divna!“

Nakon što su uredili svoje stabloteke, mališani iz 15 dječjih vrtića i osnovnih škola okupili su se u parku Graberje, manje poznatom ali posebnom po tome što je među najstarijim javnim perivojima u Varaždinu, i danas očuvani. Ujedno je i stanište kestena s prirodnim habitusom krošanja, kakvih je malo po urbanim sredinama u Hrvatskoj.

Upravo su jedan takav kesten mališani odlučili simbolično zagrliti i podsjetiti na sve njegove dobrobiti. Primjerak je zasađen u vrijeme naših pradjedova, visok preko 20 metara s promjerom debla oko 1 metar. Simbolični zagrljaj djece i stabla, zabilježen na fotografijama koje će svi vrtići i škole dobiti na dar, ostat će trajna uspomena na ovaj poseban događaj.

Mališani su ostatak vremena iskoristili za igru i slušanje priča o stablima koje im je čitao Krešimir Plantak Večerin, odgojitelj savjetnik i predsjednik Društva Naša djeca Varaždin, te praktičar terapije igrom. Osim škola i vrtića u događaju je sudjelovala i Srednja strukovna škola čiji su se učenici pobrinuli za glazbenu kulisu festivala.

Događaj je posjetio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je izrazio zadovoljstvo što se u cilju jačanja svijesti o važnosti gradskih stabala okupio tako velik broj mališana: „Stabla su od neprocjenjive važnosti za naš grad, a ove zanimljive i kreativne šarene 'stabloteke' koje su postavljene u varaždinske parkove nisu samo umjetničke instalacije, već snažan podsjetnik na veliku ulogu koju stabla imaju u našem svakodnevnom životu. Kao Europski grad stabala, ponosni smo što možemo isticati vrijednost ovih naših „zelenih sugrađana“, koji nam pružaju čist zrak i povezuju nas s prirodom u ovom urbanom okruženju. Zato i dječji zagrljaj starog kestena u parku Graberje lijepo simbolizira tu našu povezanost s prirodom i važnost očuvanja ovih dragocjenih resursa. Uvjeren sam da nas Festival stabala tako još više potiče da cijenimo i štitimo našu prirodu, a radujem se što zajedno stvaramo i tradiciju koja će inspirirati buduće generacije. Hvala svoj djeci koja sudjeluju u ovom posebnom događaju i što rade na očuvanju našeg zelenog grada. Zajedno činimo Varaždin još ljepšim mjestom za život.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj izrazila je želju da ovaj festival bude prvi od mnogih koji će se održati u budućnosti: „Danas smo ovdje okupljeni kako bismo proslavili nešto što je svima nama dragocjeno – stabla. I to ne bilo kakva stabla, nego stabla našeg grada Varaždina, zbog kojih smo i zaradili prestižnu titulu Europskog grada stabala. Nagrada za Europski grad stabala koju smo primili od europske struke nije samo potvrda naše stručnosti u radu sa stablima, već i podsjetnik na važnost zelenih površina za naš život i zdravlje. Upravo zato smo odlučili organizirati ovaj festival, koji će se nadamo se, pretvoriti u tradiciju. Želimo svake godine slaviti naša stabla i podizati svijest o njihovoj važnosti, ne samo za naš grad, već i za cijeli planet. Zahvaljujem svima koji su se uključili!“

Poruka podrške ovom događaju stigla je i iz Europskog vijeća za arborikulturu koje je Varaždin ovjenčalo titulom europskog grada stabala: „Aktivnosti koje poduzimate samo su potvrda da titulu Europskog grada stabala u potpunosti zaslužujete. Posebno nas raduje što svoju strast prema stablima prenosite na nove generacije. Vjerujemo u izreku 'što mladost nauči, starost pamti', a zahvaljujući vašem trudu, Varaždin odgaja nove generacije ljubitelja stabala.“

Zaključno, prvi varaždinski Festival stabala nije samo obogatio gradske parkove kreativnim instalacijama, već je stvorio trajne uspomene i podigao svijest o važnosti stabala u urbanim sredinama. Kroz igru, učenje i simbolične geste poput zagrljaja starog kestena, najmlađi su Varaždincima poslali snažnu poruku o nužnosti očuvanja stabala u njihovom gradu. Organizatori iz varaždinskih Parkova izražavaju želju da ovaj događaj postane tradicija, te najavljuju još bogatiji program u budućnosti, s ciljem daljnjeg jačanja ekološke svijesti i stvaranja zelenije budućnosti za sve generacije.