Varaždinski osnovnoškolci kroz igru i zabavu uče programirati Foto: Krešimir Đurić

Varaždinski osnovnoškolci kroz igru i zabavu uče programirati

| 23.12.2017. u 19:56h | Objavljeno u Društvo

Pučko otvoreno učilište Varaždin, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu i Udruga Mladi informatičari Strahoninca organizatori su radionica programiranja za učenike osnovnih škola s područja grada Varaždina. Od prosinca ove do travnja sljedeće godine provodit će se, naime, besplatne radionice na kojima će se učenici osnovnoškolske dobi upoznati s programiranjem. Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održavat će se tako dvije vrste radionica - "Moj prvi program" (Scratch) za učenike 3. i 4. razreda, te "Micro:bit radionica" za učenike 5. i 6. razreda.

Već je prva radionica, održana 21. prosinca, pokazala da za ovaj program vlada veliki interes. Predavači iz udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) diplomanti su FOI-ja i ambasadori STEM-a u Republici Hrvatskoj s vrhunskim referencama i brojnim osvojenim nagradama.

foi-varazdin-informaticke-radionice-01.JPG

- Djeca će na ovim radionicama prije svega naučiti nešto više o računalnom razmišljanju. Cilj je da nauče prve korake u programiranju, s obzirom da znamo kako programiranje razvija sposobnost rješavanja problema, ne samo u informatici nego i na svim drugim područjima. Pritom je bitno da se počne u što ranijoj dobi, jer znamo da je tehnologija u velikom zamahu i da će toj djeci za 15-ak godina ove vještine i znanja biti ključni kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu te da budu motor razvoja našeg društva - rekao je predsjednik udruge MIS Dejan Drabić.

Pojasnio je da će mlađa djeca na radionicama učiti putem interaktivnih igara na internetskoj stranici code.org.

foi-varazdin-informaticke-radionice-02.JPG

- Rade problemske zadatke kroz dinamičnu igru i zabavu, što stvara kreativnost i izrazitu motivaciju za programiranje. Nakon toga, sa starijom grupom radimo s micro:bit računalima, sličnom tehnologijom, ali znatno naprednije, gdje već mogu programirati mala računala sa senzorima i upotrebljavati ih u konkretne svrhe. Budući da su u Varaždinskoj županiji djeci već podijeljena micro:bit računala, smatram da ovakve radionice pridonose tome da ta računala ne stoje kod kuće, već da ih djeca i koriste. Radionice su popunjene, djeca se kontinuirano prijavljuju. Mi i inače radimo s djecom, imamo i iznimne rezultate na državnoj razini i šire, a možda će i ova djeca jednog dana biti na ovom fakultetu i stjecati vrlo važna znanja i prilike za izrazito dobar posao - istaknuo je Drabić, stoga se može reći da u ovom slučaju bivši studenti FOI-ja stvaraju buduće studente.

I dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček istaknuo je da su, u vremenu kada se puno govori o učenju informatike od prvog razreda osnovne škole, informatičke radionice od velike važnosti.

- Danas je to stvar elementarne pismenosti i ljudi koji ne barataju informacijskim tehnologijama suštinski su hendikepirani već sada, a kamoli u budućnosti. Velika je stvar u najranijoj dobi približiti informacijske tehnologije mladim ljudima, jer tada se stvara jedna emocionalna povezanost s tehnologijom koja ne generira strah nego kreativnost, stoga je pravi put djecu uključivati vrlo rano, već od osnovne škole. Ovo je zaista lijepo i zahvaljujem Pučkom otovorenom učilištu te našim alumnima i kolegi Drabiću, jer što može biti ljepše nego mladom čovjeku dati da bude kreativan, pali diode na pločici i da vidi što se događa kao rezultat njegovog rada u učionici. Ove radionice su pozitivne na nekoliko načina i mislim da je to put kojim trebamo ići - napomenuo je dekan.

foi-varazdin-informaticke-radionice-04.JPG

Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koji je glavni organizator ovog programa, napomenula je da POU Varaždin ustanova koja se bavi cjeloživotnim učenjem, što uključuje i obrazovanje za djecu.

- Svi znamo da je moderna tehnologija danas neizostavna i htjeli smo je uključiti u svoj kurikulum. Povezali smo se s Udrugom Mladi informatičari Strahoninca jer smo htjeli takve radionice i kod nas u POU Varaždin, uključio se i FOI i zahvalni smo svima njima te mogu reći da će se i POU Varaždin uvijek uključivati u ovakve radionice. Ovaj je program Grad Varaždin sufinancirao dotacijama. Sve radionice za ovu godinu su popunjene, međutim, mi ćemo iduće godine svakako intenzivirati suradnju sa školama kako bismo popunili i sve ostale radionice u ovom projektu, budući da on traje do travnja. Moram napomenuti da neće sva djeca kontinuirano do travnja polaziti ove radionice, već su organizirane s ciljem promoviranja učenja programiranja - kazala je ravnateljica POU-a Varaždin.

Među osnovnoškolcima koji su već napravili prve korake prema programiranju bili su Lana Šulentić i Matej Mikulić.

- Došla sam na ovu radionicu da naučim programirati, jer ne znam ništa o tome. Računalo kod kuće inače koristim za vježbe koje trebam za školu, ali i za igrice - rekla je Lana.

- Kad sam pročitao papire koje nam učiteljica dala za prijavu na radionicu, to mi se učilo zanimljivim, jer ćemo raditi na računalu. Volim raditi na računalu, većinom "surfam" po internetu i igram igrice, a koristim ga i u školskoj informatici, jer i u školi imamo informatiku - otkrio nam je Matej.

foi-varazdin-informaticke-radionice-03.JPG

Ravnateljica Lana Velimirović Vukalović napomenula je da je Pučko učilište i u svom planu za 2018. godinu predvidjelo edukaciju programiranja za djecu te je pozvala sve roditelje učenika od 3. do 6. razreda varaždinskih osnovnih škola, koji svoji djecu žele uključiti u ovakve radionice, da prate internetsku stranicu Pučkog otvorenog učilišta Varaždin (pouvarazdin.hr), na kojoj mogu popuniti prijavni obrazac, nakon čega će ih obavijestiti o rasporedu radionica.