Varaždinski kipar Nikola Vudrag izlaže na prvom Malteškom bijenalu

Varaždinske vijesti | 22.3.2024. u 12:07h | Objavljeno u Društvo

Vudrag ističe kako odabirom ovog rada za postav izložbe Zaklada OmenaArt prihvaća Heraklov duh, posvećujući se pomaganju onima koji su u nevolji, ne očekujući bilo što zauzvrat

- Nakon što je više od 70 godina bila zatvorena za javnost, izložbom kustosa Borisa Kudličke u sklopu prvog Malteškog bijenala 13. ožujka otvorili smo vilu LuginsLand of Art. Iznimno smo ponosni što na izložbi sudjeluje i hrvatski kipar Nikola Vudrag, čiji je rad na Grand Charity Auction u Varšavi 2023. prodan za više od 700.000 eura, a koji će također izlagati i na Venecijanskom bijenalu - kazala je za MaltaToday Amma Omenaa Mensah, izvršna direktorica Zaklade OmenaArt, koja je financirala restauraciju spomenute vile.

- Smatramo kako je ovo najvažnija izložba koju je naš tim do sada organizirao - kazala je Omenaa Mensah te dodala kako je kustos izložbe Boris Kudlička izabrao radove malteških i poljskih umjetnika te rad hrvatskog kipara Nikole Vudraga "Jabuke Hesperida".

Upravo je taj rad, prema riječima Omenaa Mensah, kustos Kudlička postavio na najatraktivniju poziciju u vrtovima Vile LuginsLand, sada preimenovane u LuginsLand of Art.

Filantropija i umjetničko izražavanje

Inspiraciju za rad "Jabuke Hesperida" Nikola Vudrag je našao u drevnom grčkom mitu o Heraklu i njegovih dvanaest teških zadataka među kojima je i pronalazak Hesperidinih jabuka.

- Kako bi izbavio Prometeja, okovanog titana, Heraklo se upustio u potragu za nedostižnim zlatnim jabukama Hesperida. Zahvalan na tome, Prometej je uputio Herakla Atlasu, koji je nosio težinu neba na svojim ramenima. Prepoznavši Atlasovu bol, Heraklo je ponudio svoju pomoć, noseći teret neko vrijeme i konstruirajući legendarne "Heraklove stupove". Zauzvrat, Atlas je Heraklu otkrio lokaciju zlatnih jabuka, prepoznavši njegov plemeniti karakter i spremnost da pomogne drugima - objašnjava Vudrag.

Nikola_Vudrag_Malta_bijenale_1.jpg

Nikola Vudrag i Omenaa Mensah, poljska filantropkinja, poduzetnica, investitorica, novinarka, voditeljica i kolekcionarka umjetnina

On ističe kako odabirom ovog rada za postav izložbe Zaklada OmenaArt prihvaća Heraklov duh, posvećujući se pomaganju onima koji su u nevolji i ne očekujući bilo što zauzvrat. Poput Herakla, Zaklada daje prednost dobrobiti i uzdizanju drugih iznad osobnih interesa, istodobno stvarajući duboku vezu između drevnih mitova, filantropije i umjetničkog izražavanja.

Nikola_Vudrag_Malta_bijenale_3.jpg

Natalia Bradbury, glavna kustosica Zaklade OmenaArt, gdje istražuje rastuću važnost nove generacije umjetnika u Europi. Proučava faktore koji doprinose nedavnom razvoju ovog sektora i fokusira se na oblikovanje diskursa o suvremenoj umjetnosti kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini

- Skulptura "Jabuke Hesperida" smještena unutar vrtova vile Luginsland na Malti, služi kao upečatljiv vizualni prikaz grčkog mita i misije Zaklade. Konstruirana poligonalnim oblicima, skulptura odražava bit geometrije i matematike, pokazujući preciznost i eleganciju svojstvenu prirodnom svijetu - dodaje Vudrag koji je skulpturu izradio od vječnog corten čelika.

Nikola_Vudrag_Malta_bijenale_9.jpg

Corten čelik prepoznatljivog je izgleda hrđe, no ujedno je otporan na hrđanje, a evocira toplu, zahrđalu antičku patinu. Međutim, bit umjetničkog djela leži u međuigri između čelične ljuske i blještećeg svjetla koje proizlazi iznutra.

- Jarko, toplo svjetlo, zaštićeno i oblikovano čelikom, predstavlja međusobnu povezanost humanosti i transformativne snage filantropije. Baš kao i Heraklova nesebičnost koja mu je osvijetlila put do zlatnih jabuka, tako i sjaj skulpture obasjava vrt i srca onih koji tome svjedoče, stvarajući narativ koji odjekuje u publici i nadahnjuje je da pozitivno utječe na svijet - zaključuje Vudrag, čija je sljedeća destinacija izložba "Personal structures" u organizaciji Europskog kulturnog centra u Palazzo Mora tijekom 60. Venecijanskog bijenala.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom.

Malta - idealna lokacija

Činjenica da je skulptura izložena na Malti dodatno obogaćuje njezin značaj. Malta, sa svojom bogatom poviješću pruža savršenu pozadinu za skulpturu i priču koju priča. Dodajmo i kako su u vrtu Ville Luginsland pronađene i rimske ruševine iz 2. stoljeća prije nove ere, o kojima se malo zna.

Nikola_Vudrag_Malta_bijenale_5.jpg

Očekuje se kako će se arheološka istraživanja na imanju, ali i na brojnim drugim lokacijama diljem Malte, nastaviti kako bi se proširilo znanje o ovom, za otok povijesno značajnom razdoblju.

Bogata povijesna baština spojena s vizijom suvremene umjetnosti upravo je tematska pozadina prvog Malteškog bijenala.

- Ohrabrujuće je vidjeti kako naporan rad našeg tima i talentiranih umjetnika već potiče iskru razgovora o izazovnim perspektivama na području Mediterana. Veselimo se ugostiti još više međunarodnih posjetitelja, pozivajući ih da istraže našu obalu, dožive našu jedinstvenu baštinu i urone u vizionarstvo umjetničkih djela tijekom cijelog Bijenala - kazao je Mario Cutajar, predsjednik Malta bijenala.

Dodajmo kako se prvi Malteški bijenale održava od 13. ožujka do 31. svibnja na više od 20 lokacija diljem Malte, od kojih su mnoga na popisu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine, uključujući glavni grad Vallettu i hramski kompleks Ġigantiju na otoku Gozo.