Varaždinski kardiolog dr. Siniša Car u Dubrovniku predstavio knjigu, uskoro promocija i u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 16.12.2021. u 18:18h | Objavljeno u Društvo

"Mljet, Sadržaj sreće" knjiga je kolumni vrsnog varaždinskog kardiologa dr. Siniše Cara koji je pet godina boravio i radio na otoku Mljetu kao liječnik opće medicine, a čast domaćina prvog predstavljanja knjige ovog omiljenog mljetskog liječnika pripala je upravo Dubrovniku.

Pišući tjedne kolumne za DuList, dr. Car godinama je s čitateljima dijelio svoju otočku svakodnevicu, ne razmišljajući da bi njegove riječi ikada mogle postati ukoričene. No, knjiga "Mljet, Sadržaj sreće", prva u nakladi DuLista, svjetlo dana ipak je ugledala početkom prosinca, a potom je, u prostoru Studentskog doma, u srijedu održana i njezina dubrovačka promocija.

Dr_Sinisa_Car_Predstavljanje_knjige_u_Dubrovniku.JPG

U središte svojih priča i intimnih razmišljanja o životu, dr. Car stavlja čovjeka, ukazuje na sedam razloga za sreću koje svatko od nas može pronaći, a donosi i duboki uvid u filozofske rasprave o vjeri i životu.

- Iznimno sam ponosan što imam priliku upravo u Dubrovniku, među brojnim dragim ljudima, predstaviti svoje zapise o specifičnosti Mljeta, jednog od najljepših hrvatskih otoka na kojemu sam proveo proteklih pet godina. Za to vrijeme naučio sam štošta, i to ne samo o sebi, već i o funkcioniranju zajednice, zajedničkim doprinosima kojima unaprjeđujemo kvalitetu života ljudi koji, iako često geografski izolirani, nipošto nisu osamljeni ili otuđeni - izjavio je dr. Car.

Životni put dr. Siniše Cara na prvi pogled djeluje klasično – završio je medicinu, specijalizirao internu medicinu, subspecijalizirao kardiologiju te potom postao doktor znanosti. No, negdje u sebi htio je još više od toga, a njegov je spisateljski potencijal i talent vrlo rano prepoznala Barbara Đurasović, glavna urednica DuLista, ujedno i urednica knjige.

Dr_Sinisa_Car_Predstavljanje_knjige.JPG

- Iščitavanjem kolumni dr. Cara mogu se dobiti odgovori, otvarati nove teme za razmišljanje, krenuti u potragu za smislom. "Sadržaj sreće" knjiga je o življenju u trenutku koja, iako ponegdje progovara o ozbiljnim pitanjima vjere, postojanosti i smisla, čitatelja ne opterećuje već ga potiče na razmišljanje, a ponekad evocira i neka lijepa sjećanja koja svatko nas veže za neko, samo nama bitno, mjesto - kazala je.

Odluka dr. Cara da posao kardiologa u varaždinskoj Općoj bolnici zamijeni ordinacijom opće medicine na Mljetu svojedobno je iznenadila mnoge. No, svestrani liječnik izvrsno se uklopio među Mljećane i njihovu zajednicu - oformio je crkveni zbor, pjevao u klapi, a inicirao je i otvaranje podružnice Glazbene škole.

- Svojih pet godina života i karijere nama je poklonio, sretni smo i zahvalni - izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen i dodao:

- Naravno, tužni smo, ali i dalje ga očekujemo na Mljetu, dio je njega i uvijek je dobrodošao na otok. Bitan je trag koji ostavite iza sebe. On je bio sugovornik s kojim bi se imalo o čemu pričati - rekao je.

Nakon dubrovačke promocije, predstavljanje knjige "Mljet, Sadržaj sreće" uslijedit će u Varaždinu, rodnom gradu dr. Cara, 28. prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici u 19 sati, a potom, 21. siječnja, i u Zagrebu, gradu u koji se preselio nakon pet godina provedenih na Mljetu i u kojem danas radi kao kardiolog u KBC Sestre milosrdnice.

Dr_Sinisa_Car.JPG