Varaždinski folklorni ansambl na međunarodnom festivalu folklora u Sjevernoj Makedoniji Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl na međunarodnom festivalu folklora u Sjevernoj Makedoniji

Julijana Marčec | 1.9.2021. u 21:12h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski folklorni ansambl vratio se s gostovanja u Sjevernoj Makedoniji. Folkloraši i tamburaši sudjelovali su od 20. do 22. kolovoza na 2. međunarodnom festivalu folklora u Kumanovu.

Organizator festivala bio je KUD “Pance Pesev” iz Kumanova, jedno od najstarijih kulturno-umjetničko društva u Sjevernoj Makedoniji koje ove godine slavi 95. obljetnicu rada. Na festivalu su uz VFA sudjelovale folklorne skupine iz Srbije, Bugarske i Crne Gore te nekoliko makedonskih skupina.

VFA-Makedonija-2.JPG

Koncerti su se održavali u večernjim satima na platou ispred Kulturnog centra “Trajko Prokopiev” u Kumanovu, a Varaždinci su se predstavili koreografijama plesova i pjesama Međimurja, Hrvatskog zagorja i bunjevačkih Hrvata, koje su uvježbali pod vodstvom umjetničkog voditelja ansambla Pjerina Hrvaćanina, plesnih voditelja Tima i Fina Hrvaćanina te voditelja tamburaškog sastava Matije Aukera.

VFA-Makedonija-3.JPG

Osim koncerata održan je i mimohod ulicama Kumanova, a članovi VFA slobodno su vrijeme iskoristili i za izlet u Skopje.

U subotu, 21. kolovoza održan je službeni prijem za sve sudionike festivala kod gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog.

- Kumanovo i Varaždin bili su gradovi prijatelji u vrijeme Jugoslavije, no zadnjih je desetljeća ta suradnja oslabila. Gospodin Dimitrievski nam je dao pismo kako bi ga uručili gradonačelnika Varaždinu s nadom da će suradnja između dva grada ponovno zaživjeti – rekao je umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin i dodao kako je VFA jedan od rijetkih hrvatskih folklornih ansambala koji su ove godine sudjelovali na festivalima folklora izvan Hrvatske.

VFA-Makedonija-1.JPG

Podsjetio je i kako će s početkom nove školske godine Varaždinski folklorni ansambl upisivati nove članove u folklorni ansambl, tamburašku sekciju, dječju folklornu skupinu i školu tambure.

Svi zainteresirani mogu se javiti elektronskom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., na stranicama ansambla na društvenim mrežama ili na probi u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu.