Varaždinski biskup Mrzljak blagoslovio novoizgrađeni Caritasov centar na Banfici

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.10.2017. u 14:28h | Objavljeno u Društvo

Uz pjesmu i molitvu te blagoslov varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka otvoren je novoizgrađeni Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici (Bombellesova cesta bb).

- Dugo smo čekali jer je bilo dosta prilika i neprilika, odabira lokacija i slično, ali konačno, evo, otvorili smo novi Caritasov centar ovdje na mjestu gdje su inače bile opatijske livade sestara Uršulinki - rekao je Varaždinski biskup mons. Mrzljak.

Dodao je da su zemlju, svaki jednu trećinu, zajedno kupili Županija, Grad i Biskupija dok je sama izgradnja, u vrijednosti od oko 20 milijuna kuna, potpuno na račun Biskupije. Uz to, prostor oko novoizgrađenog Caritasovog centra će se obogatiti dodatnim sadržajima pa se, recimo, u dvorištu gradi kapela.

Inače, kako je rekao Varaždinski biskup mons. Mrzljak, Caritas je puno više, nije samo pučka kuhinja.

-To je jedna kvaliteta života koju mi želimo promovirati i pokazati prema onima kojima je pomoć potrebna, tako da nahranimo onoga koji je gladan, da gologa odjenemo, žednog napojimo, bolesnog pohodimo. To su djela milosrđa koja mi kršćani želimo promovirati i pokazati. Ne samo da o tome propovijedamo i govorimo već da se vidi da Crkva i njezini članovi na taj način žive - zaključio je varaždinski biskup mons. Mrzljak.

Ravnatelj Caritasa varaždinske biskupije, Ante Šola rekao je da trenutno prave 268 obroka, ali kapaciteti kuhinje su puno veći.

- Dnevno ćemo i dalje spremati oko 300 obroka, a s vremenom ćemo vidjeti kakva će biti potreba, uglavnom kuhinja ima kapacitet pripraviti 1.000 obroka dnevno, što nam dopušta oprema i veliki broj osoblja, a radit ćemo prema potrebi - rekao je ravnatelj Šola, dodajući da u kuhinji radi 200 ljudi, što kuhara, što volontera tako da je i ovih 300-ak obroka napravljeno za dva sata.

Dodao je da novoizgrađeni Caritasov centar nije samo pučka kuhinja jer potrebitih je sve više. Stoga, mogu im se obratiti svi koji imaju neke potrebe.

-Imamo odjel za obuću i odjeću za odrasle, odjel za obuću i odjeću za djecu, odjel za invalide od raznih pomagala, kreveta, kolica i ostaloga i imamo dvije dvorane do 30 ljudi gdje će se moći održavati edukacije osoba koji su ovisni o alkoholu, da li ovisnici te time pokazujemo da smo otvoreni za suradnju sa svima - dodao je Šola.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci