Varaždinski biskup Bože Radoš prvi je puta pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu

Varaždinske vijesti | 7.1.2020. u 12:22h | Objavljeno u Društvo

Povodom božićnih blagdana u petak 3. siječnja varaždinski biskup Bože Radoš prvi je puta pohodio Dom za starije i nemoćne osobe "Sveti Ivan Krstitelj" u Ivancu, koji djeluje pod okriljem Caritasa Varaždinske biskupije.

Mons. Radoš je za korisnike i djelatnike Caritasova doma predvodio euharistijsko slavlje na kojem su koncelebrirali mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Ivan Rak, kancelar, vlč. Kristijan Stojko, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Ivancu, te umirovljeni svećenici vlč. Tomislav Antekolović, vlč. Dragutin Bogadi te vlč. Antun Gorek, duhovnik korisnika Doma.

U propovijedi okupljenim djelatnicima i korisincima Doma varaždinski je biskup podsjetio kako je Božić blagdan Djeteta te da djeca najčešće najdublje i najintenzivnije proživljavaju ovo Otajstvo, no ne smijemo zaboraviti, a riječ Božja nas na to i podsjeća, kako božićno otajstvo započinje i završava sa starim ljudima. Najprije su tu Zaharija i Elizabeta po čijem čudesnom porodu u njihovoj poodmakloj dobi Bog jasno progovara. O ulozi njihovog prvorođenca Ivana Krstitelja u navještaju dolaska Mesije, puno smo slušali u došašću i božićnom vremenu, jer je upravo njegov navještaj pripremio put Isusovom javnom djelovanju. Ivan sam u Isusu prepoznaje Sina Božjega i otkriva ga svojim učenicima i židovskom narodu. Na kraju pak božićnog otajstva kod Isusova prikazanja u hramu slušamo o dvoje staraca koji su u iščekivanju spasitelja. Bili su to starac Šimun i proročica Ana koji su u svojoj starosti doživjeli ispunjenje i vrhunac svog života.

Nadalje se biskup posebno obratio korisnicima doma svrativši im pozornost na njihovo posebno mjesto i poslanje u njihovim obiteljima, Crkvi i ovome Domu u kojemu žive. Bog i po njima progovara i za njih ima Riječ koju oni trebaju prenijeti drugima, rekao je mons. Radoš te u nastavku zaželio korisnicima da ova godina bude puna blagoslova – da znate blagosloviti Boga za ovu kuću koja je vaš dom…da znate zahvaliti za svoje ukućane koji su možda negdje jako daleko, da znate zahvaliti za svoje susjede, cimere, za onoga s kim pijete kavu, tko vam kaže ’hvaljen Isus', tko vam pokloni malo vremena, da znate zahvaliti Bogu za ove divne ljude koji vam služe. Znate, nije jednostavno služiti. Imaju oni i svoju kuću, i svoje poteškoće, i svoje probleme. Ali ovdje kad dolaze, kada vama služe, neka vaša prva riječ bude zahvala njima i Bogu. Vjerujte, naprosto ćete njima otvoriti prostor da vam više mogu služiti, da mogu služiti sa srcem, da mogu poći s ovoga mjesta umorni u tijelu jer su cijeli dan radili, ali da budu osvježeni duhom jer znaju da su činili nešto dobro.-

Na kraju propovijedi biskup Radoš je zamolio korisnike doma da mole za djelatnike Doma i Caritasa, za biskupa, biskupiju kako bismo u svakome propoznavali Božje djelo i jedni drugima bili radost života.

Okupljene je na kraju svete mise srdačno u ime domaćina pozdravio župnik Stojko izrazivši radost zbog prvog pastirskog pohoda biskupa Radoša župi Ivanec i to upravo u Caritasovu domu, prepoznatom mjestu djelotvorne ljubavi i blizine Crkve prema starima, nemoćnima i bolesnima.

Nakon svete mise, korisnici doma pripremili su kratki prigodni glazbeno-scenski program na početku kojeg je ravnatelj ivanečkog Doma, Tomislav Jalšovec, također pozdravio sve prisutne, a posebno oca biskupa čija pastirska riječ je zasigurno ojačala i ohrabrila korisnike i djelatnike Doma da u ovom prostoru stvaraju pravo obiteljsko ozračje.

Nakon njegovog govora, korisnici doma okupljeni u pjevački zbor pod vodstvom profesorice Anke Žulić, otpjevali su nekoliko tradicijskih božićnih pjesama te, u scenskom igrokazu, aktualizirali božićno otajstvo. Spomenimo da je ovaj zbor korisnika Doma animirao svojim pjevanjem i glazbenom pratnjom i samo euharistijsko slavlje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci