Varaždinski antifašisti posjetili prijatelje u Istri Foto: ZUABA Varaždinske županije

Varaždinski antifašisti posjetili prijatelje u Istri

Varaždinske vijesti | 29.7.2018. u 16:11h | Objavljeno u Društvo

Vrijeme godišnjih odmora i putovanja na Jadran iskoristili su i članovi antifašističkih udruga Varaždinske županije pa su skladu s programom "Naših susreta" posjetili svoje prijatelje iz Udruge antifašista Buje.

Zajednička želja bila je povezivanje ovih dviju udruga, razmjena iskustava i stvaranje prijateljskih veza u budućnosti. Varaždince je dočekao Edi Andreašić, prijašnji gradonačelnik, a sada predsjednik Udruge antifašista gradova Buje, Umag i Novigrad. Zajedno su otputovali u nedaleki Kućibreg, malo istarsko selo poznato po velikoj bitci iz studenog 1944. kada su se hrvatski, talijanski i slovenski partizani zajedno borili protiv njemačkih i talijanskih fašista. Stoga se svake godine, početkom studenog, u Kućibregu održava velika zajednička komemorativna svečanost za izginule antifašiste.

Kod spomenika je položeno cvijeće te održana minuta šutnje, a domaćini su održali sat povijesti. Buje se nalazi na samom sjeverozapadu Istre te su ga sve do 1950-ih svojatali Talijani pa su stanovnici Bujštine u velikom broju sudjelovali u NOB-i kako bi spriječili talijanske pretenzije. Danas je ipak drukčije, uvedena je dvojezičnost, talijanske ustanove podupire Italija, a antifašiste obilaze i srodne udruge iz same Italije.

Nakon Kućibrega cvijeće je položeno i kod Radauševog spomenika Pogreb partizana u središtu Buja te su domaćini pokazali svoj gradić. Službeni izlet završio je popodnevnim kupanjem u obližnjem Novigradu. Kako ističu varaždinski antifašisti, ovo nije njihovo posljednje ovogodišnje putovanje, budući da krajem kolovoza idu na trodnevni edukativni izlet u Bosnu i Hercegovinu, gdje će posjetiti mjesta velikih bitki iz Drugog svjetskog rata.

antifasisti-varazdin-istra_2.JPG

antifasisti-varazdin-istra_1.JPG