Varaždinske Toplice: Obnavlja se drvena tradicijska kuća iz 1801. godine Foto: Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Varaždinske Toplice: Obnavlja se drvena tradicijska kuća iz 1801. godine

Varaždinske vijesti | 16.10.2018. u 20:07h | Objavljeno u Društvo

U gradskom parku Marije Ružička Strozzi u Varaždinskim Toplicama u tijeku je provedba projekta obnove i prezentacije zaštićene drvene tradicijske kuće iz 1801. godine.

Tradicijski objekt predstavlja originalni primjer očuvane autohtone tradicijske arhitekture na području Varaždinske županije, a brojni posjetitelji grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice pokazuju interes za ovom kulturnom baštinom.

Projekt je na raspisani natječaj Ministarstva kulture RH kandidirao Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, budući da se ovo vrlo vrijedno i zaštićeno kulturno dobro nalazi u sastavu Muzeja. Detaljnom analizom raznih stručnjaka koji niz godina surađuju s Muzejom na obnovi baštine grada Varaždinske Toplice, utvrđeno je da je potrebna cjelovita konzervatorsko-restauratorska i građevinska obnova te ozbiljni zahvat kako bi i u budućnosti objekt mogao biti jedinstveni spomenik i primjer očuvane tradicijske kulture i graditeljstva ovog područja.

Sredstva za program obnove osigurana su potpisanim ugovorom s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, dok program sufinanciraju Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice. Radovi obnove u ovoj godini odnose se na konzervatorsko-restauratorske radove obnove specifičnog glinenog premaza žbuke s vanjske i unutarnje strane objekta, kao i na radove obnove starog glinenog poda koji se nalazi u unutrašnjosti kuće te očuvane drvene originalne stolarije.

Svi ovi radovi izvode se pod stalnim nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela iz Varaždina i firme s dozvolom na projektima obnove zaštićene kulturne baštine Republike Hrvatske, s ciljem što bolje obnove i moderne prezentacije kulturnog objekta. Cilj programa Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice je kvalitetna muzejska interpretacija i prezentacija tradicijske kulture topličkog kraja, kao i proširenje kulturne ponude Muzeja. Projekt Muzeja, nakon opsežne obnove, uključit će u sljedećoj fazi detaljnu izradu nove muzeološke prezentacije stare kuće i bogate etnografske zbirke Muzeja, kao i opsežan stručni rad na izradi novog multimedijalnog interpretativnog centra tradicijske kulture topličkog kraja.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice kandidirao je ove programe Ministarstvu kulture RH za daljnje radove obnove u 2019. godini.

- Želja muzejskih djelatnika je u prvom redu očuvanje, ali i nova moderna kvalitetna prezentacija te interpretacija tradicijske baštine prilagođena svim novim modernim zahtjevima kulturnog-turizma u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske i Varaždinske županije - ističe v.d. ravnateljice muzeja Spomenka Vlahović.

varazdinske_toplice_muzej_1.JPG

varazdinske_toplice_muzej_2.JPG