Varaždinske medicinske sestre darivanjem krvi obilježit će Svjetski dan bolesnika Foto: VV arhiva / ilustracija

Varaždinske medicinske sestre darivanjem krvi obilježit će Svjetski dan bolesnika

I.D./Varaždinske vijesti | 8.2.2017. u 08:45h | Objavljeno u Društvo

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika, Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) - podružnica OB Varaždin, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu (HZTM), organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja će se održati u petak 10. veljače od 8.30 sati u Općoj bolnici Varaždin.

Akciji darivanja krvi pridružili su se svi transfuzijski centri u Republici Hrvatskoj: KBC Osijek, KBC Rijeka, OB Pula, OB Varaždin, OB Zadar i OB Dubrovnik, a u OB Varaždin, u suradnji s transfuzijskim odjelom, medicinske sestre i tehničari darovat će krv za potrebe liječenja naših bolesnika.

- U ovoj akciji sudjeluju kolegice i kolege koji su davaoci krvi više godina. Ukupno ima 40-ak medicinskih sestara i tehničara, ali pozivamo i molimo sve koji mogu i žele da se priključe ovoj akciji tijekom cijele godine - naglašava Snježana Šobak, magistra sestrinstva, predsjednica HUMS-a - podružnica OB Varaždin i zahvaljuje svim kolegicama i kolegama koji i na taj način pokazuju da je bolesnik i bolesnikova sigurnost prva na listi prioriteta.

- Sestrinstvo danas je autonomna profesija koja se u prvom redu bavi zdravstvenom njegom pojedinca i u čijem je središtu čovjek, kao cjelovito biće sa svim svojim potrebama. Medicinska sestra jedina je koja će bolesnika pitati ima li ga tko dovesti u bolnicu, medicinska sestra će se pobrinuti da bolesnik zadovolji osnovne ljudske potrebe, da ga educira o zahvatima kojima će biti podvrgnut, biti uz bolesnika u svim njegovim sumnjama i nedoumicama. Medicinska sestra/tehničar jedini je profil zdravstvenih djelatnika na koji se bolesnici mogu osloniti 24 sata dnevno. Iako je tehnika sastavni dio moderne medicine i modernog sestrinstva, za sestru čovjek je na prvom mjestu i tako treba i ostati. Ništa ne može zamijeniti toplu ljudsku riječ, dodir i osmijeh a to je početak i kraj sestrinstva - ističu iz varaždinske podružnice HUMS-a.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci