VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE U 30 godina odradile više od 1500 nastupa i pravi su "živi suveniri" baroknog grada Foto: Varaždinske mažoretkinje

VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE U 30 godina odradile više od 1500 nastupa i pravi su "živi suveniri" baroknog grada

IHR/Varaždinske vijesti | 2.6.2024. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

- Mažoretkinja je djevojčica ili djevojka koja u živopisnoj uniformi u pratnji glazbe tehnicira sa štapom. To je osnovna definicija mažoretkinje, ali mažoretkinja je puno više od toga. Mažoretkinja predstavlja svoj grad i svojim nastupima uveseljava publiku. Ono što rad Varaždinskih mažoretkinja čini posebnim jest spoj tradicionalnog i modernog kroz ples, dajući pri tome određenu dozu odgovornosti i ponosa što proizlazi iz uniforme, a koja za svaku djevojku simbolizira pripadnost gradu Varaždinu, a samim time i osjećaj pripadnosti načinu života koju ona svojom pojavom predstavlja - kaže Anita Mikac Grabarić, voditeljica Varaždinskih mažoretkinja koje ove godine slave 30 godina rada.

gdafafaa.jpg

Plesale i na -20 °C i + 40 °C

U tri desetljeća rada 600-ak mažoretkinja, koje su bile ili jesu članice Varaždinskih mažoretkinja, odradile su oko 1500 javnih nastupa. Bez obzira bilo vani -20 °C ili + 40 °C, atraktivne djevojke u uniformama dočekivale su naše branitelje nakon Bljeska i Oluje, nastupale su pred hrvatskim predsjednicima i gostima za njihovog posjeta Varaždinu, otvarale su i zatvarale državna, europska i svjetska prvenstva, koncerte i izložbe. Iza njih su brojni nastupi na novogodišnjim sajmovima, najvećoj smotri Oružanih snaga RH na Jarunu, a sudjelovale su i u brojnim televizijskim emisijama poput nekada vrlo popularne “Sedme noći”, emisija “Lijepa naša”, “Dobro jutro Hrvatska”...

U suradnji s VTV televizijom snimile su turističko-promidžbeni film “Naš Varaždin”, a Varaždinske mažoretkinje kao živi suveniri grada danas su i predvodnice grada u kojem anđeli spavaju te stvaraju priču s varaždinskim slikarom Željkom Prstencom koji krovove i parkove grada pretvara u čarobnu bajku. U njihove rezultate utkano je stotine tisuća sati napornog rada i treninga.

81878-861c278e9a_L.jpg

Priča s Varaždinskim mažoretkinjama počela je 1994. kada je Hrvatsku Udrugu Mažoretkinja (HUM) osnovao ugledni prosvjetni djelatnik i pedagog, pokojni Anđelko Zorković. Udruga je kasnije promijenila ime Hrvatski Mažoret Savez (HMS). - Varaždinske mažoretkinje su uz Vrbovečke i Cavtatske među prve tri osnovane hrvatske udruge mažoretkinja. Prvobitno nam je ime četiri godine bilo Mažoretkinje Ekos Collega, da bi zbog osnivanja udruge 1998. godine promijenile naziv u Udruga Varaždinskih mažoretkinja (UVM) - objasila je Anita Mikac Grabarić.

- Godišnje realiziramo 50-tak nastupa različitih karaktera, a svaki nastup za nas je uspjeh, bio on u Varaždinu ili drugdje. Gostujući nastupi i nastupi natjecateljskog karaktera imaju posebnu čar zbog putovanja i druženja, što naše mažoretkinje posebno raduje i benefit su za stjecanje posebnih iskustva. Tu bih posebno istaknula Državno prvenstvo 2022. u Biogradu na Moru kada je naš sastav kadetkinja osvojio zapažen rezultat, a naše tadašnje kadetkinje Mia Crnčec i Petra Tržec svojim su nastupom, osvojivši drugo mjesto izborile plasman na Europsko prvenstvo u Zadru gdje smo osvojili brončanu medalju. Bio je to najbolji plasman Varaždinskih mažoretkinja otkako postoje i ostao nam je u lijepom sjećanju - prisjetila se voditeljica Varaždinskih mažoretkinja.

fdafaaa.jpg

Najnoviji uspjeh je plasman na Europsko prvenstvo koje se u kolovozu održava u Beogradu, na koje se nakon 27. Prvenstva Hrvatske u mažoret plesu, kojem je domaćin bio Varaždin, plasiralo čak 30 Varaždinskih mažoretkinja.

- Rezultati su doista zavidni, a posljedica su sustavnog rada, discipline i odgovornosti, ali i ono najvažnije, velike podrške roditelja naših mažoretkinja - rekla je Mikac Grabarić.

Velika obitelj

Varaždinske mažoretkinje trenutno imaju 45 djevojčica i djevojaka podijeljenih prema uzrastu, a to su dječji sastav, kadetkinje i juniorke.

geafaaa.jpg

- Okupljamo se dva puta tjedno, ali pred nastupe gotovo svaki dan u dvorani I. OŠ Varaždin, dok s dolaskom lijepog vremena organiziramo treninge u dvorištu II. OŠ Varaždin. Očekujemo da nas bude i više jer su nastupi na Prvenstvu u solo kategoriji naših juniorki Sare Cikron i Manuele Geček, pa u kategoriji duo nastupa naših kadetkinja Lene Lakosil i Tije Leone Grabarić i naših juniorki Mije Crnčec i Petre Tržec, kao i formacijskim kategorijama 17 kadetkinja i 13 juniorki doista mnogima otvorile oči i želju da se uključe u našu veliku obitelj - kaže Mikac Grabar koja je zadovoljna interesom za mažoret ples u Varaždinu.

- Pozivam djevojčice i djevojke od 4 do 20 godina, koje vole plesati da se pridruže velikoj obitelji Varaždinskih mažoretkinja, a informacije o tome mogu se doznati na društenim stranicama naše udruge - poručuje.

1.jpg

Uz organizaciju 27. Državnog prvenstva u mažoret plesu, veliku obljetnicu - 30 godina rada - Varaždinske mažoretkinje proslavit će tradicionalnoj Revijom mažoret timova, koja će se kao i svake godine održati posljednje subote Špancirfesta. - I ove ćemo godine ugostiti 300-tinjak prijateljskih mažoret timova te se uobičajeno plesom i šarolikim mimohodom predstaviti Varaždincima i brojnim gostima Špancirfesta. Bit će to prilika da se ujedno zahvalimo našim vrijednim volonterima, roditeljima naših mažoretkinja koji su svojim nesebičnim trudom i vremenom pomogli da uživamo u 30. rođendanu jedne od najstarijih postojećih udruga na ovom prostoru - istaknula je voditeljica Varaždinskih mažoretkinja.