Varaždinska županija prva pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija prva pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom

Varaždinske vijesti | 22.10.2019. u 19:32h | Objavljeno u Društvo

Na željezničkom kolodvoru u Varaždinu predsjedavajuća župsnijske Turističke zajednice Natalija Martinčević i direktor turističke zajednice Miran Bojanić Morandini predstavili su jedinstveni projekt.

- Varaždinska županija je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom za svoje građane prva u Hrvatskoj pokrenula projekt besplatnog prijevoza bicikala vlakom uz putnika. Građani tako uz kupnju prijevozne karte za putnika ostvaruju i pravo na besplatan prijevoz bicikla u vlakovima na području Varaždinske županije – rekla je Martinčević.

Biciklizam_HŽ_1.JPG

Kombiniranjem prijevoza biciklom i vlakom turisti koji posjećuju Varaždinsku županiju, ali i lokalno stanovništvo, dobivaju veće mogućnosti putovanja što rezultira boljom i sadržajnijom ponudom. Veća dostupnost ljepota naše županije, praktičnost u obavljanju svakodnevnih poslova rezultira boljom dostupnošću određenih dijelova županije, boljom održivošću prometnog sustava i povećanjem kvalitete života.

- Varaždin je trenutno zadnja točka na jednoj od najljepših i najdužih biciklističkih ruta od izvora do ušća Drave. Tom rutom prolazi preko 200.000 bicikala i dobar dio njih koristi integrirani prijevoz što omogućuje njihov puno širi radijus kretanja. Ovo je važna novost i za turiste, ali i za lokalno stanovništvo – rekao je Miran Bojanić Morandini, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Biciklizam_HŽ_3.JPG

Ovo je jedna od mnogih mjera koje Varaždinska županija provodi u cilju postizanja održivosti prometa. Neki od ciljeva su povećanje udjela biciklističkog prijevoza i povećanje udjela željezničkog prijevoza putnika. Na taj način otvaraju se nove mogućnosti održivih putovanja naših građana i turista što uvelike pridonosi smanjenju zagađenja te sigurnosti u prometu.

Biciklizam_HŽ_4.JPG

- U dvije godine mandata putem projekata osigurali smo više od 1.700.000 kuna za razvoj cikloturizma i biciklističkih ruta u Varaždinskoj županiji. Varaždinska županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koja je uvela kvalitete Cyclist Welcome Quality, a čak 30 smještajnih i ugostiteljskih objekata s područja Varaždinske županije postali su njezin dio – rekla je za kraj Natalija Martinčević.

Biciklizam_HŽ_5.JPG

Biciklizam_HŽ_7.JPG