Varaždinska županija među vodećima po broju maturanata koji su upisali visoka učilišta

Varaždinske vijesti | 16.2.2023. u 16:40h | Objavljeno u Društvo

Prema podacima e Rudnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Varaždinska županija je u top pet županija po broju maturanata koji su u ovoj akademskoj godini upisali visoka učilišta. Županija je i po našim proračunskim analizama u vrhu kada je riječ o izdvajanju za obrazovanje, objavio je portal župan.hr.

Podaci pokazuju da je 74,68 posto maturanata iz Varaždinske županije upisalo neko od visokih učilišta u ovoj akademskoj godini. Nizom projekata i programa u obrazovnom programu iznad standarda, Županija buduće studente priprema još od najranijeg školovanja. Kako naše proračunske analize pokazuju, Županija je u samom vrhu po izdvajanju proračunskog novca za obrazovanje.

Evo i nekih projekata i mjera koji se provode i koji su u planu.

Izgradnja Kampusa FOI-ja uvrštena je u Razvojni sporazum Sjever te izgradnja STEM centra Sveučilišta Sjever čime Varaždinska županija želi naglasiti važnost visokoškolskog obrazovanja te razvoja Varaždina kao sveučilišnog grada.

Program međunarodne mature koji se provodi u Prvoj gimnaziji Varaždin (IBDP – International Baccalaureate Diploma Programme) omogućuje stjecanje međunarodno priznate diplome te priprema učenike za školovanje na svjetskim i hrvatskim sveučilištima.

‘U proračunu Varaždinske županije za 2023. godinu značajno su povećana sredstva za stipendiranje i nagrade učenicima i studentima, i to za gotovo 32 posto. Stipendije su povećane drugu godinu zaredom, a isplaćuju se svih 12 mjeseci u godini.’ – komentirao je nedavno župan Anđelko Stričak.

Krajem prošle godine potpisani su ugovori s 96 novih stipendista. Ukupno se trenutačno stipendira 190 učenika i studenata za što je u proračunu osigurano 300 tisuća eura.

Učenici dobivaju po 65 eura mjesečno, a studenti 130 eura mjesečno.

Uz to, komentirao je župan, podrška učenicima i studentima te njihovim roditeljima osigurana je i kroz sufinanciranje prijevoza za koji je planirano 3,3 milijuna eura. Jedan od važnih programa je i produženi boravak, koji je organiziran u čak 25 od 33 osnovne škole.

S ciljem digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je Županija osnivač, nastavlja se s provođenjem programa „Školski dizel – DIgitalno i ZELeno“. Cilj je da svaka škola ima određeni vid energetske samodostatnosti, a solari će ove godine biti postavljeni na 12 škola u sklopu odobrenog projekta ukupno vrijednog 300.000 eura, a koji se sufinancira iz EU i državnog proračuna.

Županija ima 13 centara izvrsnosti, grade se dva centra kompetentnosti, u poljoprivredi i zdravstvu, ukupne vrijednosti 29 milijuna eura. Plan je dogradnja i energetska obnova Glazbene škole u Varaždinu, energetska obnova dvorca Šaulovec te izgradnja školskih sportskih dvorana u sklopu OŠ u Varaždinskim Toplicama i Bisagu.

I prije nego li je uveden program besplatne prehrane u školama od strane države, Županija je izdvajala vlastitih 2 milijuna kuna za besplatnu prehranu uz milijun povučenih kroz europska sredstva, objavio je portal župan.hr.