Među najdebljima smo u EU: kako to spriječiti? Foto: Ilustracija

Među najdebljima smo u EU: kako to spriječiti?

VV | 7.10.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Danas, u doba COVID-19 bolesti, kada smo svi postali svjesni punog značaja riječi „epidemija“, još uvijek se ne posvećuje dovoljno pažnje prikrivenoj epidemiji koja hara modernim svijetom posljednjih 50 godina – epidemija pretilosti. Štoviše, još uvijek se pretilost u modernom društvu ne percipira kao bolest, što ona svakako jest.

Učestalost pretilosti se od 1975. godine do danas utrostručila. Gotovo dvije milijarde ljudi u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu, a od toga njih 650 milijuna boluje od pretilosti. Ta bolest zahvaća i naše najmlađe, pa u svijetu čak 340 milijuna djece i adolescenata (5-19 godina) boluje od ove podmukle bolesti. Hrvatska je također zahvaćena ovom epidemijom. Hrvati su treća „najdeblja“ nacija u Europskoj Uniji. Čak 67% muškaraca i 48% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Varaždinska županija također ulazi u ovu poraznu statistiku. 

Pretilost dovodi do brojnih popratnih bolesti i direktno uzrokuje invaliditet i nesposobnost.

Tri su modaliteta liječenja pretilosti. Promjena životnih navika koja uključuje zdravu prehranu i adekvatnu fizičku aktivnost, upotreba lijekova u liječenju pretilosti i kirurško liječenje pretilosti. Kirurško liječenje rezervirano je za osobe koje imaju indeks tjelesne mase iznad 40kg/m2 ili iznad 35kg/m2 u kombinaciji s različitim bolestima. Osobe koje se mogu podvrgnuti kirurškom zahvatu ne smiju biti pušači ni pretjerano piti alkohol. Prije operacije pacijenti moraju sami pokazati inicijativu, biti fizički aktivni i reducirati prehranu, te će uz savjete nutricionista, izgubiti 10 posto svoje kilaže. Potom slijedi kirurški zahvat koji na siguran način ubrzava gubitak tjelesne težine, te osigurava, uz pridržavanje liječničkih preporuka, da ne dođe do vraćanja prijašnje kilaže.

HZZO pokriva troškove operacije i liječenja, a najbolji kandidati su mladi s prekomjernom težinom i dijabetesom. Za početak liječenja dovoljno je dobiti uputnicu liječnika obiteljske medicine za “Ambulantu za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju” kirurškog odjela Opće bolnice Varaždin. 

Kako bi se probudila svijest o ovoj ozbiljnoj i podmukloj bolesti Udruga „Aktiva“, u suradnji s Općom bolnicom Varaždin i timom za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin, odlučila je dana 11. listopada provesti akciju "Bitno je znati“. Akcija će se provesti na Franjevačkom trgu od 9 do 13 sati. Dio tima liječnika za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin, dr.sc. Alen Pajtak, dr. med. spec. abdominalne kirurgije i Marin Senčar, dr.med. spec. abdominalne kirurgije, u suradnji s Udrugom Aktiva stručno će savjetovati posjetitelje info punkta o svim problemima koje pretilost nosi kao i o popratnim bolestima.

Svaki posjetitelj info punkta moći će izračunati indeks tjelesne mase (ITM), kako bi saznao svoj ITM sukladno klasifikaciji, te preuzeti recept i probati zdravi obrok, odnosno, muffin kolačić i smoothie napitak. Također će se moći dobiti uputa o liječenju pretilosti koju provodi Tim za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin.