×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/Drustvo za zastitu od dijabetesa Varazdin - skupstina
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Drustvo za zastitu od dijabetesa Varazdin - skupstina
Varaždinska oftalmologinja Tea Musulin o utjecaju dijabetesa na oko Foto: Krešimir Đurić

Varaždinska oftalmologinja Tea Musulin o utjecaju dijabetesa na oko

| 26.10.2016. u 13:25h | Objavljeno u Društvo

Na izvanrednoj godišnjoj skupštini Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, održanoj 25. listopada, nakon ostavke dosadašnje tajnice društva za novu je tajnicu izabrana Katarina Premur, dok je Maja Horvat nova predsjednica Kluba roditelja i djece oboljelih od dijabetesa.

Donesena je i odluka o osnivanju Kluba dijabetičara Ludbreg, za čiju je predsjednicu izabrana dr. Dragica Lukić. Pred članovima društva je obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenoga), a provode se i druge redovne aktivnosti.

- Društvo se preselilo u nove prostore na adresi Graberje 33, u potkrovlju bivšeg Centra Tomislav Špoljar, gdje su organizirana dežurstva za članove ponedjeljkom i srijedom od 9 do 12 sati. Aqua aerobik na Gradskim bazenima održava se srijedom u 17 sati i petkom u 16 sati, a uz Svjetski dan šećerne bolesti na Korzu ćemo i ove godine mjeriti šećer u krvi - napomenula je predsjednica društva Antonija Brlek.

Nastavljaju se i predavanja o dijabetesu za članove društva te u vrtićima i školama, a i za sljedeću godinu u planu je biciklijada "Biciklom do zdravlja" te odlazak djece u edukativni kamp. Organizirat će se i odlazak na Kongres dijabetičara Hrvatske u travnju u Vodicama, u sklopu kojeg će se održati i sportski susreti osoba s dijabetesom.

{gallery}Drustvo za zastitu od dijabetesa Varazdin - skupstina{/gallery}

U sklopu skupštine dr. Tea Musulin, spec. oftalmolog s Odjela za oftalmologiju i optometriju varaždinske Opće bolnice, održala je predavanje o utjecaju dijabetesa na oko. Kako je istaknula, jedna od najčešćih komplikacija je dijabetička retinopatija.

- Dijabetička retinopatija je najčešći uzrok sljepoće kod osoba između 20. i 65. godine života. Zbog povećane razine šećera u krvi dolazi do oštećenja malih krvnih žila na mrežnici i one postaju propusne, pucaju i krvare - pojasnila je dr. Musulin i dodala da je najveći rizični faktor trajanje dijabetesa.

- Kod dugotrajnog dijabetesa postoji 90 posto šanse da ćete dobiti dijabetičku retinopatiju - upozorila je dr. Musulin i naglasila važnost redovitih očnih kontrola - minimalno jednom godišnje, a po procjeni oftalmologa i češće.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...