Varaždinska IT tvrtka donirala FOI-ju mrežnu opremu za Vilu Oršić - novi inkubacijski prostor

Varaždinske vijesti | 16.9.2022. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Renovacija povijesne Vile Oršić – novog istraživačkog prostora za studente i nastavnike Fakulteta organizacije i informatike je u završnoj fazi, a podršku u obnovi pružila i tvrtka CRATIS.

Renovacija Vile Oršić, povijesne zgrade iz 19. stoljeća u strogom centru grada Varaždina, kojom temeljem odluke Gradskog vijeća Grada Varaždina od 2020. upravlja Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, ušla je u svoju završnu fazu obnove. Nakon intenzivnih radova na unutrašnjem i vanjskom uređenju koji su započeli prije više od godinu dana, Vila bi uskoro mogla biti spremna za izvođenje prvih sati nastave i istraživačkog rada za studente i nastavnike FOI-ja.

52356994999_2d706890ac_k.jpg

Ulaganjem od oko 4 milijuna kuna vlastitih sredstava, te sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina i FOI-jevih partnera, do sada je u potpunosti obnovljena vanjska ovojnica Vile, a radovi u unutrašnjosti su u završnoj fazi, nakon čega slijedi opremanje najmodernijom tehnologijom za izvođenje nastave i provedbe drugih istraživačkih aktivnosti. Prema projekcijama troškovnika radova, cijela obnova mogla bi stajati oko 8 milijuna kuna, a financijsku podršku u vidu donacije informatičke opreme pružila je i tvrtka CRATIS.

Donacija opreme varaždinske IT tvrtke

Značajnu donaciju u opremanju prostora Vile Oršić mrežnom tehnologijom dala je varaždinska tvrtka CRATIS d.o.o. Radi se o kompletnoj mrežnoj opremi za potrebe rada studenata i nastavnika. Obzirom da tvrtka ove godine pokreće i projekt izgradnje vlastitog certificiranog Tier3 podatkovnog centra u Varaždinu čiji se završetak gradnje očekuje u drugoj polovici 2023. godine, potrebe za zapošljavanje visokokvalificiranih stručnjaka s FOI-ja bit će sve veće.

- Iznimno smo ponosni da imamo priliku sudjelovati u poticanju inovativnog pristupa obrazovanja budućih ekonomskih i ICT stručnjaka koje i sami promatramo kao buduće temelje razvoja inovativnih usluga, kako u našem, tako i u globalnom digitalnom planu. FOI je oduvijek imao svoj „duh“ i bogatim programom privlačio mlade talente od kojih neki i danas čine okosnicu našeg društva - izjavio je izvršni direktor tvrtke CRATIS Matija Grabar.

52356922548_e0c3738acb_k.jpg

Novi inkubacijski prostor za studente i istraživače

FOI će prostorije novoobnovljene Vile Oršić iskoristiti kao jedan zajednički inkubacijski prostor u kojem će biti smješteni istraživački laboratoriji, centar za usavršavanje, dvorana za učenje temeljeno na radu te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta.

- Želimo našim studentima omogućiti stjecanje znanja i vještina u inovativnim i interdisciplinarnim područjima poput Umjetne inteligencije u poslovanju, Umreženih sustava i računalnih igara te Analize i dizajna poslovnih sustava te smo s tim ciljem i uveli nove module u studij. Nastava i istraživanja koja će se odvijati u laboratorijima i dvoranama Vile Oršić omogućit će studentima da kroz učenje temeljeno na radu (WBL) i praktikume razvijaju praktična znanja i vještine. Zahvalni smo tvrtki CRATIS, koja nas prati u našim investicijama kao i u inovacijama studijskih programa jer je vrlo važno da se naši programi pripremaju u suradnji s budućim poslodavcima te da se stručnjaci iz prakse uključuju u nastavu. Samo na taj način postižemo naš cilj, a to je da su svi naši studenti zaposleni već pri završetku studija, a da su poslodavci izuzetno zadovoljni njihovim znanjem pri izlasku s fakulteta -  ističe dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Procjenjuje se da bi radovi na kompletnom uređenju zgrade i okoliša mogli biti u potpunosti gotovi do ožujka nove kalendarske godine.