Varaždinska III. osnovna škola dobitnik je nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu

vv | 20.6.2023. u 20:20h | Objavljeno u Društvo

Na temelju prijedloga Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin, varaždinska III. osnovna škola dobitnik je godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu. U obrazloženju se navodi da je ova škola dobila nagradu za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture, te unapređivanju tehničkog odgoja djece i mladih u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima.

III. osnovna škola Varaždin ubraja se u redove najaktivnijih škola u promicanju tehničke kulture, bilo da je riječ o redovnoj nastavi, slobodnim tehničkim aktivnostima, izvanškolskim aktivnostima ili stručnom usavršavanju učitelja. Više od deset godina redovito je domaćin natjecanja mladih tehničara za škole s područja Varaždinske županije. Odličnom pripremom i organizacijom, te neposrednim provođenjem natjecanja stekla je ugled među učiteljima tehničke kulture i među natjecateljima – mladim tehničarima.

Upravo su u ovoj gradskoj školi održana brojna natjecanja „Sigurno u prometu“, kao i međunarodna natjecanja maketara. Učenici ove škole masovno sudjeluju na školskim i županijskim natjecanjima mladih tehničara, na natjecanjima iz prometne kulture „Sigurno u prometu“ i ostalim akcijama kao što su Dan tehničke kulture u Varaždinu, Dan otvorenih vrata u tehničkoj kulturi, te pripremi i natjecanju Modelarske lige. Mnogi od njih proteklih su se godina plasirali na državna natjecanja na kojima su osvajali najviša mjesta na rang listama.

Škola ja aktivna u provođenju programa Društva pedagoga tehničke kulture, kao i Zajednicama tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina, a učenici ove škole redovito se uključuju u radionice modelarstva, elektrotehnike, elektronike i fotografije, te ostalih tehničkih aktivnosti. U 2022. godini škola je ponovno bila više nego uspješan domaćin natjecanja mladih tehničara za Varaždinsku županiju na kojem je sudjelovalo 170 mladih tehničara i tridesetak učitelja tehničke kulture. Nakon školskog natjecanja, na županijsko su se plasirala 4 učenika. Učenici su postigli i dobre rezultate na natjecanju „Sigurno u prometu“, a jedan učenik se plasirao na državno natjecanje. Sve tehničke aktivnosti u ovoj školi uz pomoć i podršku ostalih zaposlenika organizira učiteljica Ines Brckan.