Varaždinska biskupija: Predstavljena fotomonografija Sakralna baština Varaždina

| 28.9.2016. u 13:25h | Objavljeno u Društvo

U okviru popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri predstavljena je fotomonografija "Sakralna baština Varaždina", u izdanju Varaždinske biskupije.

Promocija je upriličena 27. rujna u prigodi 19. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije. Program je počeo misnim slavljem u katedrali Uznesenja BDM koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a nastavljena predstavljanjem monografije u dvorani Biskupskog ordinarijata.

Monografiju je uredio preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, a na 220 stranica predstavljena je sakralna baština grada Varaždina umjetničkim fotografijama Darka Gorenaka i tekstovima više autora.

U monografiji su predstavljeni općenito barokni i biskupski grad Varaždin, župe, crkve i samostani na području grada, crkveni život tijekom liturgijske godine te osnivanje i djelovanje Varaždinske biskupije. 

Biskup msgr. Josip Mrzljaka u predgovoru knjige je napisao: 

U ovoj knjizi naći ćete jedan dio velike baštine naših predaka, žitelja grada Varaždina, koju su nam namrijeli mnogi poznati i nepoznati naši predšasnici. Jedan dio te baštine vidljiv je u mnogim sakralnim objektima. Tu su pokazali svoju umješnost u mnogim granama umjetnosti: arhitekturi, graditeljstvu, kiparstvu, slikarstvu. ...
Listajući ovu knjigu punu fotografija našeg, već dokazanog i priznatog, umjetnika fotografije Darka Gorenaka, prolazimo kroz više stoljeća života ovoga grada, upoznajemo umjetnička dostignuća, ali još više vjeru čovjeka koji se odvažio i u teškim vremenima stvarati prostore u kojima će slaviti Boga i zahvaljivati mu na daru života i mogućnosti da razvija darove uma i srca za svoje vrijeme i svoje suvremenike, ali i za mnoge kasnije generacije.
Sa zahvalnošću primamo ovu sakralnu baštinu naših predaka, ali je naša zadaća da je obnavljamo, čuvamo i predamo onima koji dolaze poslije nas. Ova knjiga ima i tu zadaću, a izdajemo je o 19. obljetnici utemeljenja Varaždinske biskupije i 10. obljetnici preminuća njezinog prvog biskupa, mons. Marka Culeja.

Galerija slika