Varaždinci plesali na 71. Hrvatskom balu u Beču Foto: VBV; privatna arhiva

Varaždinci plesali na 71. Hrvatskom balu u Beču

Varaždinske vijesti | 29.1.2018. u 09:48h | Objavljeno u Društvo

U bečkom Parkhotelu Schönbrunn 20. siječnja održan je 71. Hrvatski bal u organizaciji Hrvatskog centra u Beču, a moto ovogodišnjeg bala bio je "Hrvati meet Schönbrunn".

Hrvatski bal najreprezentativniji je događaj Hrvata u Beču, čiji začeci sežu još u 1868. godinu, a kako ističu organizatori, dokaz je i zajedništva hrvatskog jezika i kulture u Beču, ali i znak priznanja Hrvata kao nacionalne manjine u Austriji. Povezuje kulturu, diplomaciju, politiku i gospodarstvo, ali i pokazuje povijesne veze između Austrije i Hrvatske, u čemu i gradišćanskim Hrvatima pripada velika uloga. Hrvatski bal okuplja i pripadnike hrvatske manjine u drugim državama, kao što su Mađarska, Italija i Slovačka. Usto, ove je godine bal bio posvećen i suradnji gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca te je na balu nastupilo i 12 glazbenih skupina i orkestara iz nekoliko država.

Sastavni dio bila je i tombola s vrijednim nagradama, među kojima su i ove godine bile ulaznice za koncerte 48. Varaždinskih baroknih večeri. Kao i proteklih godina, na ovom susretu sudjelovao je i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

bec-hrvatski-bal-1-vbv.jpg

- Svake godine predstavljamo program Varaždinskih baroknih večeri u Beču, u čemu nam veliku podršku pružaju i naši prijatelji iz Hrvatskog centra u Beču. Stoga je i na početku godine ovaj bal prigoda da porazgovaramo o našoj ovogodišnjoj suradnji i promociji ovogodišnjeg festivala. Drago nam je i što se možemo pohvaliti da iz godine u godinu bilježimo sve više gostiju iz Austrije u vrijeme baroknog festivala u Varaždinu - istaknuo je Rojnik.

Na poziv organizatora u Beču su bili i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica žirija VBV-a Zdenka Weber, kao i predstavnici Kluba mecena VBV-a Zvjezdana Rauš Klier, Biserka Čmrlec-Kišić i Zvonko Kišić.

Također, zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa slovačkim Hrvatima iz Devinskog Novog Sela, na Hrvatskom balu i ove je godine bio Ivan Domislović iz Svetog Ilije. Naime, općine Sveti Ilija i Devinsko Novo Selo od 1997. godine povezuje Povelja o suradnji. Domislović je tako sa suprugom i prijateljima na 71. Hrvatskom balu u Beču sudjelovao zajedno s izaslanstvom iz Devinskog Novog Sela. S obzirom da se Devinsko Novo Selo, kao dio glavnog grada Slovačke - Bratislave, nalazi uz rijeku Moravu koja je i prirodna granica Slovačke s Austrijom, sljedećeg su dana na ušću Morave u Dunav razledali i spomenik koji je podignut u spomen na sve koji su poginuli pokušavajući prebjeći preko "željezne zavjese" iz istočne Europe "na Zapad".

bec-hrvatski-bal-2.jpg

bec-hrvatski-bal-3.jpg

bec-hrvatski-bal-4.jpg

bec-hrvatski-bal-5.jpg

bec-hrvatski-bal-6-slovacka-devin.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci