Varaždinci plesali na 71. Hrvatskom balu u Beču Foto: VBV; privatna arhiva

Varaždinci plesali na 71. Hrvatskom balu u Beču

Varaždinske vijesti | 29.1.2018. u 09:48h | Objavljeno u Društvo

U bečkom Parkhotelu Schönbrunn 20. siječnja održan je 71. Hrvatski bal u organizaciji Hrvatskog centra u Beču, a moto ovogodišnjeg bala bio je "Hrvati meet Schönbrunn".

Hrvatski bal najreprezentativniji je događaj Hrvata u Beču, čiji začeci sežu još u 1868. godinu, a kako ističu organizatori, dokaz je i zajedništva hrvatskog jezika i kulture u Beču, ali i znak priznanja Hrvata kao nacionalne manjine u Austriji. Povezuje kulturu, diplomaciju, politiku i gospodarstvo, ali i pokazuje povijesne veze između Austrije i Hrvatske, u čemu i gradišćanskim Hrvatima pripada velika uloga. Hrvatski bal okuplja i pripadnike hrvatske manjine u drugim državama, kao što su Mađarska, Italija i Slovačka. Usto, ove je godine bal bio posvećen i suradnji gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca te je na balu nastupilo i 12 glazbenih skupina i orkestara iz nekoliko država.

Sastavni dio bila je i tombola s vrijednim nagradama, među kojima su i ove godine bile ulaznice za koncerte 48. Varaždinskih baroknih večeri. Kao i proteklih godina, na ovom susretu sudjelovao je i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

bec-hrvatski-bal-1-vbv.jpg

- Svake godine predstavljamo program Varaždinskih baroknih večeri u Beču, u čemu nam veliku podršku pružaju i naši prijatelji iz Hrvatskog centra u Beču. Stoga je i na početku godine ovaj bal prigoda da porazgovaramo o našoj ovogodišnjoj suradnji i promociji ovogodišnjeg festivala. Drago nam je i što se možemo pohvaliti da iz godine u godinu bilježimo sve više gostiju iz Austrije u vrijeme baroknog festivala u Varaždinu - istaknuo je Rojnik.

Na poziv organizatora u Beču su bili i zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica žirija VBV-a Zdenka Weber, kao i predstavnici Kluba mecena VBV-a Zvjezdana Rauš Klier, Biserka Čmrlec-Kišić i Zvonko Kišić.

Također, zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa slovačkim Hrvatima iz Devinskog Novog Sela, na Hrvatskom balu i ove je godine bio Ivan Domislović iz Svetog Ilije. Naime, općine Sveti Ilija i Devinsko Novo Selo od 1997. godine povezuje Povelja o suradnji. Domislović je tako sa suprugom i prijateljima na 71. Hrvatskom balu u Beču sudjelovao zajedno s izaslanstvom iz Devinskog Novog Sela. S obzirom da se Devinsko Novo Selo, kao dio glavnog grada Slovačke - Bratislave, nalazi uz rijeku Moravu koja je i prirodna granica Slovačke s Austrijom, sljedećeg su dana na ušću Morave u Dunav razledali i spomenik koji je podignut u spomen na sve koji su poginuli pokušavajući prebjeći preko "željezne zavjese" iz istočne Europe "na Zapad".

bec-hrvatski-bal-2.jpg

bec-hrvatski-bal-3.jpg

bec-hrvatski-bal-4.jpg

bec-hrvatski-bal-5.jpg

bec-hrvatski-bal-6-slovacka-devin.jpg