"Varaždin pod krunom Habsburgovaca" uskoro u GMV-u Foto: GMV

"Varaždin pod krunom Habsburgovaca" uskoro u GMV-u

| 19.10.2015. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

Nakon trogodišnjih priprema u Gradskom muzeju Varaždin 28. listopada u palači Sermage otvorit će se izložba „Varaždin pod krunom Habsburgovaca“. Ujedno je to kruna 90 godina neprekinutoga djelovanja ove značajne kulturne ustanove.

- Radi se o najopsežnijem projektu u dosadašnjem radu. Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života, što je i do danas ostavilo trajni trag na grad i njegove stanovnike – objasnio je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin na medijskoj konferenciji. 

Kroz 12 tematskih cjelina, na 350 raznorodnih izložaka, ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskome području, među kojima je posebno istaknuta Cesarska i kraljevska građanska četa, kraljevski posjeti Varaždinu, lov na varaždinskome području te Varaždin i Habsburgovci nakon raspada zajedničke države.

- Bit će izloženi predmeti od arhivskih dokumenata, oružja, streljačkih meta, medalja, ordenja, značka, novca, nakita, fotografija, novina, slika, grafika, porculana, stakla, tekstila, vladarskih poklona, zastava do knjiga i odjevnih predmeta. Osim građe iz fundusa varaždinskoga muzeja, za izložbu su posuđeni i predmeti iz Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva, Državnoga arhiva u Varaždinu, Muzeja Dvor Trakošćan te varaždinskoga Uršulinskog samostana, kao i predmeti iz nekoliko privatnih zbirki – rekla je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević dodavši kako je prezentacija muzejsko- arhivske građe upotpunjena i suvremenim tehnološkim sadržajima, s opširnije dostupnim tematskim cjelinama na tabletima, a neki događaji, poput posjeta Habsburgovaca Varaždinu, dinastičkih borbi, instalacija banova, Kraljevskog namjesničkog vijeća i velikoga požara iz 1776. godine, prikazani su i u formi 3D animacije.

Uz izložbu je pripremljeno i 20-ak prigodnih suvenira, među kojima su porculanske šalice, drvene bojice, „maske“ za selfije, platnene vrećice, blokovi, suhi kolači prema bečkoj recepturi. A s obzirom na brojnost eksponata i zahtjevnost prezentacije, izložba će biti postavljena u dvije zgrade GMV-a. Tako da će u prvom dijelu, u palači Sermage biti predstavljeno razdoblje do 19. stoljeća, a u palači Herzer razdoblje od 19. stoljeća. Tijekom njezina održavanja, do 2. listopada iduće godine, predviđeno je i niz popratnih sadržaja, koji uključuju vodstva na hrvatskom i stranim jezicima, tematska predavanja i edukativne programe za učenike.

- Već 30. listopada u multimedijskoj dvorani u palači Herzer od 10 sati održat će se okrugli stol pod nazivom „Varaždin i Habsburzi“, koji u povodu 200. godišnjice završetka Bečkoga kongresa varaždinski muzej organizira u suradnji sa Zavodom za znanstveni rad HAZU u Varaždinu – najavio je Bojanić Morandini.

Autorice stručne koncepcije izložbe su muzejske savjetnice u varaždinskome muzeju Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević, a uz njihove tekstove, u opsežnome popratnom katalogu zastupljeni su i autori Ljerka Šimunić, Ivan Mravlinčić, Elizabeta Igrec, Ana Kaniški, Marina Bregovac Pisk, Matea Brstilo Rešetar i Lovorka Štimac-Dedić. Likovni postav izložbe potpisuje arhitektica Vanja Ilić.

Cjelokupni projekt najvećim dijelom je realiziran sredstvima Ministarstva kulture RH, uz financijsku potporu Grada Varaždina, nekoliko sponzora te vlastitim udjelom varaždinskoga muzeja.

Označeno u