Varaždin ovog vikenda nudi za svakoga ponešto - od kulture, tradicije do sporta

vv | 20.9.2024. u 09:08h | Objavljeno u Društvo

Pred nama je vikend prepun događanja, a građani i svi posjetitelji Varaždina trebat će dobro isplanirati svoje vrijeme kako bi uživali u bogatoj ponudi sadržaja. Posebno će zanimljivo biti u subotu prijepodne kada će se u gradu odvijati nekoliko zanimljivih manifestacija.  
Uvod u bogat varaždinski vikend bit će večerašnje (20. rujna) otvorenje 54. Varaždinskih baroknih večeri.

Varazdinske_barokne_veceri.jpg

Jedan od najeminentnijih festivala takve vrste u svijetu, sve do 2. listopada ljubiteljima klasične glazbe omogućit će da uživaju u izvedbama vrhunskih domaćih i inozemnih interpreta barokne glazbe, ali i bogatom popratnom programu. U dvorištu palače Sermage od 20. do 28. rujna u sklopu programa Total Baroque očekuje vas „kutak“ posvećen Portugalu koji je ovogodišnji partner festivala, a u kojem će se pjevati fado i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera. U dvorištu palače Sermage ovog će vikenda biti postavljena i izložba cvijeća „Floristički barokni kutak“, a otvorenje je danas u 19 sati.

Varazdinski_plac.jpg

Ovog vikenda prava se veselica priprema na gradskoj tržnici. U sklopu Dana Varaždinskog placa danas od 18:00 do 23:00 sata imate priliku doživjeti plac u večernjem izdanju i uživati u probranoj ponudi domaćih ugostitelja u sklopu programa „Plac tanca“, dok je subota, 21. rujna, od 8:30 do 13:00 sati rezervirana za „Kotlovina fest“ i natjecanje u pripremi ovog tradicionalnog i svima omiljenog jela.

Istovremeno u subotu na Franjevačkog trgu, u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin bit će održan 18. Obrtnički ulični sajam, a subota je podno bedema Starog grada rezervirana za Dan kočija, u organizaciji Udruge „Varaždin-grad kočija“. U sklopu cjelodnevne manifestacije bit će, između ostaloga, održan mimohod zaprega i jahača ulicama Varaždina s početkom u 11 sati.

Dan_kocija.JPG

Po 26. put Varaždin će u subotu biti i domaćin Susreta povijesnih postrojbi, a Varaždinska građanska garda ugostit će dvadesetak povijesnih postrojbi. Više od 120 sudionika prodefilirat će centrom grada, mimohod počinje u 10 sati, a završava u podne glasnim pucnjem na Starom gradu.

Za kraj vikenda, u nedjelju, 22. rujna, možete se okušati u trčanju ili samo bodriti sudionike jubilarnog 30. Varaždinskog polumaratona. Start i cilj utrke je na Kapucinskom trgu, a dolazak je najavilo 600-tinjak natjecatelja iz 11 zemalja i tri kontinenta.

Po svim prognozama očekuje nas sunčano vrijeme i ugodnih dvadesetak stupnjeva, stoga nema boljeg načina za provesti vikend nego uživati u pregršt događanja koja Varaždin nudi.

Varazdinska_gradanska_garda.jpg