Vanda Vrček srebrna na Europskoj olimpijadi eksperimentalnih znanosti! Foto: Ilustracija/Centri izvrsnosti Varaždinske županije

Vanda Vrček srebrna na Europskoj olimpijadi eksperimentalnih znanosti!

VV | 25.5.2022. u 19:06h | Objavljeno u Društvo

Izvrsne vijesti stižu nam iz Češke, gdje se od 8. do 14. svibnja, u mjestu Hradec Kralove održala Europska olimpijada eksperimentalnih znanosti 2022.

Na olimpijadi je Hrvatsku predstavljalo šestero učenika, među kojima i učenica Prve gimnazije Varaždin, polaznica Centara izvrsnosti za biologiju i kemiju, Vanda Vrček. Vanda je zajedno sa svojim kolegama ostvarila izvrstan uspjeh, srebrnu medalju!

Na olimpijadi je sudjelovalo 120 učenika iz 20 zemalja, članica EU, koji su bili raspoređeni u 40 timova. Natjecali su se u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije, a od natjecatelja se zahtijevala spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema. Timovi su istraživali fizikalna, kemijska i biološka svojstva kože i spojeva u koži, ogib svjetlosti na modelu molekule DNA, analizirali spojeve koje imaju antivirusna svojstva te proučavali mutacije DNA vezane uz različite bolesti u humanoj populaciji. Iako su zadaci bili složeni i za njihovo rješavanje bila su neophodna znanja i vještine iz fizike, kemije i biologije, Vanda se sjajno snašla i zajedno sa svojim kolegama uspješno riješila zadatke te zaslužila srebrnu medalju.

2.jpg

- Na natjecanje sam bila pozvana temeljem rezultata Državnog natjecanja iz biologije, gdje sam nakon vrlo zahtjevnog testiranja prošla te sam postala član hrvatskog tima. Uz pripreme u centrima izvrsnosti za biologiju i kemiju, gdje sam izvodila pokuse, imali smo i pripreme na PMF-u u Zagrebu. Bilo mi je izuzetno zanimljivo na pripremama jer sam se upoznala s mnoštvom laboratorijske opreme koju nisam imala prilike vidjeti prije. Zadaci nisu bili teški, ali zato su bili jako zanimljivi. Upoznala sam nove prijatelje iz Rijeke, Splita, Pule, Čakovca i Zagreba s kojima sam se odlično zabavila jer imamo slične interese - otkrila je Vanda.

Kaže kako su u Češku krenuli sretni što su se uopće plasirali i nisu očekivali veliki uspjeh.

- Znali smo da se s nama natječu puno veće zemlje boljeg standarda i mislili smo da su učenici koji dolaze iz takvih zemalja poput Njemačke, Švedske, Francuske ili Finske u prednosti pred nama zbog mogućnosti koje im nudi njihov puno bogatiji obrazovni sustav. Mislili smo da nemamo puno šanse za uspjeh pa se nismo puno zamarali oko toga - otkrila je Vanda koja je uživala u svakom trenutku putovanja i natjecanja.

- Bio je to moj prvi put avionom i oduševio me. Presjedali smo tri puta i bio je zanimljiv cijeli dan proveden u putu. Također smo jednim dijelom putovali vlakom. Priroda u Češkoj me oduševila. Podsjeća me na prizore iz filma. Priroda je tamo toliko savršena da djeluje umjetno. U vrijeme kad smo bili tamo najjače su cvali jorgovani, a tamo su jorgovani puno ljepši nego kod nas - puna je dojmova Vanda.

U Češkoj su bili smješteni u hotelu, a njezina je cimerica bila iz Mađarske. Organizatori su im pripremili zanimljiv program, pa su tako posjetili arheološki park, bolnicu Kuks, šumu, rudnik bakra, gladijatorsku arenu, vodotoranj i zoološki vrt.

3istaknuta-1024x595.jpg

- Naš hrvatski tim je dobio svog vodiča. Zvao se Marek, učenik je četvrtog razreda srednje škole i bio je zadužen da nas pazi s obzirom da su pravila natjecanja takva da se ne smijemo vidjeti niti kontaktirati sa mentorima. Čak su nam u dane samih natjecanja uzeli mobitele da se slučajno ne bismo dogovarali oko zadataka - otkrila je Vanda rigorozna pravila natjecanja.

Samo natjecanje se odvijalo u laboratorijima, a bilo je podijeljeno u dva dijela.

- Imaju baš lijepe laboratorije, dobro opremljene, a zanimljivo je da smo, osim kuta i zaštite koju i mi koristimo poput naočala i rukavica, morali u laboratorij ulaziti u posebnim papučama. To mi se baš svidjelo. Što se tiče natjecanja, bilo je podijeljeno u dva dijela. Nas troje kao tim smo trebali rješavati zadatke tj. praktični rad iz kemije, fizike i biologije, a nakon izvođenja pokusa smo rješavali teorijske zadatke. Svatko od nas je bio zadužen za jedno područje, pa su tako mentori odredili da sam ja za kemiju, ali da bismo uspjeli i na vrijeme stigli sve napraviti uskočila sam i pomogla u zadatcima iz biologije. Bilo mi je zabavno i puno smo se smijali jer da bismo stigli izvesti pokuse i riješiti pitanja iz znanja trebalo je biti stvarno kreativan i brz u donošenju odluka što raditi. U drugom dijelu natjecanja smo shvatili kako smo se trebali organizirati i riješili smo sve. Uspjeli smo riješiti sve pokuse i svu teoriju. Zadaci su bili izuzetno teški. Malo smo se namučili, ali lakše je kada imaš svoj tim - kaže Vanda i priznaje kako joj je natjecanje bilo predivno iskustvo.

- Sigurna sam da će mi ovo ostati kao draga i lijepa uspomena za cijeli život. Upoznala sam puno ljudi s kojima sam ostala u kontaktu, vidjela sam nešto novo i doživjela predivno iskustvo. Bilo mi je lijepo tjedan dana govoriti engleski i upoznati različite narode. Svoj uspjeh mogu zahvaliti svim svojim profesorima i mentorima koji su mi nesebično dali svoje znanje. Bez njih sigurno ne bi bilo srebrne medalje na europskom natjecanju gdje se natjecalo četrdeset timova iz dvadeset zemalja. Zato im puno hvala - zaključila je Vanda.