VAL POSKUPLJENJA Hoće li poskupjeti studentski obroci u menzama? Foto: Ilustracija/SC Varaždin

VAL POSKUPLJENJA Hoće li poskupjeti studentski obroci u menzama?

IHR/Varaždinske vijesti | 11.4.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Studentski centri zatražili su od Ministarstva znanosti i obrazovanja promjenu Pravilnika o studentskoj prehrani, koja bi uključila i promjene cijene jela u studentskim menzama. Cijene hrane uređene su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane, koji se nije mijenjao od 2012. godine, a napravljen je temeljem cijena koje su važile godinu prije, dok je na snagu stupio 2013. godine. Cijene namirnica u međuvremenu su poskupjele, a s obzirom na najnovija poskupljenja, pitanje je čeka li i studente uskoro poskupljenje cijena obroka?

- Zajednica studentskih centara Republike Hrvatske, koja okuplja svih 13 centara, poslala je prijedlog novih, 415 jela za studente i zatražila korekciju obračunskih cijena od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ovaj mjesec treba zasjedati Povjerenstvo za promjenu Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata - doznali smo od Nenada Milijaša, ravnatelja SC-a Varaždin i predsjednika Zajednice studentskih centara Republike Hrvatske.

Pravilnikom se, pojasnio je, utvrđuju obračunske cijene meni obroka, visina subvencije i uplate studenata.

- Tražili smo da novi Pravilnik stupi na snagu 1. rujna ove godine, što znači da do tada cijene ostaju po starom, odnosno 22,60 je ukupna cijena meni obroka od šest sastavnica (kruh, salata, juha, glavno jelo, prilog i desert), od čega student plaća 6,50 kuna, a ostalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  S obzirom da se cijene dnevno mijenjaju teško je predvidjeti koja će cijena meni obroka biti u rujnu, ali na dan 7. ožujka ove godine, prosječna cijena meni obroka, za prvih 20 meni ručkova iz Pravilnika, je u Varaždinu iznosila 42,02 kune, a u tu cijenu je uračunato smanjenje PDV-a. Ne znam što će Povjerenstvo odlučiti i koja će nova obračunska cijena meni obroka biti, ali je sigurno da poskupljenja neće ići samo na teret studenata već će ga trebati podnijeti svi, studentski centri, Ministarstvo, odnosno država i studenti - kaže Milijaš...

Što kažu u Ministarstvu pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...