VAFI&RAFI FESTIVAL Završio 13. festival animiranog filma djece i mladih: Plavi Vafi putuje u Portugal

IČ, JM | 5.6.2022. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

Dodjelom nagrada autorima najboljih animiranih filmova završio je 13. VAFI&RAFI internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji je u Varaždinu održan od 2. do 5. lipnja. Nagrade su dodijeljene u tri kategorije - MINI, MIDI i MAXI, a posebni Plavi Vafi, desetu godinu zaredom dodijeljen je animiranom filmu koji najbolje i najviše promiče dječja prava.

Deseti Plavi Vafi žiri, u kojem su bile Maja Flego, savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice RH, Marina Knežević Barišić predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr., dodijelio je portugalskom animiranom filmu "Zagledani u nigdje".

vafi_2.jpg

- Nakon odgledanih stotinu filmova odlučile smo se za portugalski animirani film jer nas u njemu spoj haiku poezije, likovne estetike i izvrsne animacije uvodi u dječji svijet i iskreno progovara o stvarima koje su djeci važne. Kroz ovaj film vidimo na djelu pravo djece na slobodno izražavanje različitim izražajnim sredstvima - riječju, slikom i animacijom - uz odmjereno vodstvo i podršku odraslih - istaknula je u objašnjenju nagrade savjetnica Maja Flego koja je u žiriju za Plavi Vafi od prvog dana.

VAFI_projekcije_4.jpg

Na višegodišnjoj suradnji i podršci Festivalu zahvalio joj je direktor Hrvoje Selec istaknuvši pritom kako je u ovih deset godina Plavi Vafi doprinio promociji dječjih prava, ali i varaždinskog festivala animiranog filma ne samo u nas nego i u svijetu. Stručni žiri kojeg su činili Radostina Neykova, animatorica iz Bugarske i prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade, Alena Čadova, producentica prijateljskog festivala Animanie iz Republike Češke, ovogodišnje zemlje partnera te Petra Balekić, animatorica nije imao nimalo lagan zadatak jer su i ove godine u službenu konkurenciju uvršteni izvrsni filmovi koji su u Varaždin stigli sa svih strana svijeta.

U kategoriji MINI statuu Vafi žiri je dodijelio animiranom filmu "Ljudsko biće" nastalom u Foto kino video klubu iz Zaprešića, a kako je istaknula Alena Čadova taj je crtić smiješna, pametna i malo bizarna priča o neobičnom junaku koja osvaja laganim humorom i prikladnom glazbom.

U kategoriji MIDI prvu nagradu je za razigrani dječji pristup, dobar smisao za humor i originalnu priču u animiranom filmu "Tukan" žiri dodijelio belgijskom studiju Rekke, dok je u kategoriji MAXI prvu nagradu i statuu Vafi osvojio poljski film Rupa za nekonvencionalnu ideju, dobru priču i originalno animacijsko rješenje.

Nakon dodjele nagrada, koja je organizirana u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, a mogla se pratiti i uživo na FB stranici festivala, u kinu Gaj je upriličena projekcija nagrađenih VAFI filmova te film koji je nastao na ovogodišnjoj radionici koju su o osnovama animacije za učenike nižih razreda osnovnih škola vodili češki animatori Ondřej Lazar i Pavel Endrle.

- Zahvaljujem svima koji su nam pomogli u realizaciji ovogodišnjeg festivala, koji je nakon pandemije ponovno bio uživo i u Rijeci i u Varaždinu, a posebno hvala svima koji su nam u tri dana festivala ispunili kino Gaj kako bi pogledali animirane filmove iz cijelog svijeta - rekao je direktor Festivala Hrvoje Selec pozvavši sve na 14. VAFI&RAFI sljedeće godine kada će partner festivala biti ANIMAFEST - Svjetski festival animiranog filma povodom pedeset godina postojanja.

ZANIMLJIV I POPRATNI PROGRAM FESTIVALA
Tri radionice, izložba i koncert


Osim u odličnim animiranim filmovima djeca i mladi u vrijeme 13. VAFI-RAFI festivala mogli su uživati i u atraktivnim radionicama, zanimljivoj izložbi i izvrsnoj svirci. Festival je otvoren u podrumu Centra P4 izložbom mlade animatorice i grafičke umjetnice te članice žirija Petre Balekić. Posjetitelji su na izložbi "Linije" mogli razgledati crteže ljudi nacrtanih u jednoj liniji koji su uglavnom nastali u javnom prijevozu. O izložbi je govorio Ivan Mladenović, voditelj iz Vanime koji je sudjelovao i na radionici stop animacije keramičkih radova koju su Vanimatori organizirali u suradnji s udrugom Kerameikon.

Na festivalu su o osnovama animacije varaždinski školarci mogli naučiti od čeških animatora Ondřeja Lazara i Pavela Endrlea a o osnovama stripa od mladog akademskog umjetnika Mihaela Bađuna. Nestabilno vrijeme onemogućilo je na otvorenju Festivala koncert u dvorištu Centra P4, no varaždinski glazbenici Jura Geci, Emil Čovran, Vjeko Geček i Zack Dust predvođeni Robertom Lon Johnsonom razveselili su posjetitelje glazbenom poslasticom u podrumu Centra.