Uz muziku, glumu i predavanje promovirane Pehgradske kronike Predraga Daraboša u e-izdanju

N.L./VV | 1.5.2018. u 15:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Roman obuhvaća nekoliko epoha, prva je s vječnim, naizgled nepromjenjivim gradonačelnikom, kojega pučem smjenjuje njegov šef policije, no iza tog naizgled poštenog čovjeka krije se mafija, koja nakon njega dolazi na vlast. Ne trebaju nam više pajaci, mi kriminalci stupamo na vlast, tako da je Pehgrad jedinstven slučaj u povijesti jer je jedini grad u kojem nema kriminala naprosto zato što je kriminal legaliziran, riječi su kojima je Predrag Daraboš, varaždinski satiričar, predstavio svoj roman Pehgradske kronike u petak u Kulturnom centru za mlade u domaćinstvu Gllugla.

Roman je subverzivan, ironičan, ali i politički, rečeno je. Robertino Bartolec, varaždinski nakladnik, pisac, prevoditelj i kritičar, održao je predavanje čiji se ton dobro “ugodio” sa satiričnim duhom romana, na prezentaciji je konkretnim primjerima iz lokalne sredine između redova ukazivao na koje bi se ličnosti roman mogao odnositi, ali praveći i povijesno-kulturni kaleidoskop “varoškog” licemjerja i apsurda na osebujan oštro-duhoviti način, ostajući vjeran svojoj kulturno-aktivističkoj poetici.

Ulomke iz romana čitali su glumci Nikša Eldan i Filip Eldan, a nastupili su glazbenici Melanija Gradečak, Luka Ivić, Nenad Resnik, Neven Resnik i BKD band. Roman u e-izdanju, kao i ostali radovi autora, može se besplatno preuzeti na njegovoj web-stranici: www.pikok.org.