Uz Dan ruralnih žena i kuhara uživajte u makovnjači, gibaniku, 1.000 palačinki... Foto: VV arhiva / ilustracija

Uz Dan ruralnih žena i kuhara uživajte u makovnjači, gibaniku, 1.000 palačinki...

Varaždinske vijesti | 11.10.2024. u 09:46h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 12. listopada, od 9:00 do 12:00 sati, ispred Županijske palače u Varaždinu održat će se manifestacija "Ženska kreativnost u ruralnom životu".

Manifestacija se provodi s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana ruralnih žena te se fokus stavlja upravo na žene koje su se istaknule svojim trudom, radom i kreativnošću u zajednici u kojoj žive i rade. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije ujedno je provelo natječaj za dodjelu javnih priznanja pod nazivom "Ženska kreativnost u ruralnom životu" te će u sklopu manifestacije biti proglašenje dobitnice ovog priznanja.

Na manifestaciji će se predstaviti udruge žena s područja Varaždinske županije koje imaju ishođeni jamstveni žig za svoje proizvode – tradicionalna jela. Posjetitelji će tako imati priliku kušati kučanski koščičjak, hajdine sirne štrukle, trnovečku makovnjaču, vidovečki gibanik, mlinčani kolač, kao i druge slastice koje pripremaju članice sljedećih udruga: Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina", Udruga žena Maruša Maruševec, Udruga žena "Trnovečko srce", Udruga žena Općine Vidovec, KUD Lepoglavski pušlek te Udruga žena Općine Sveti Đurđ "Veliko srce".

Na manifestaciji će sudjelovati i lokalni poljoprivredni proizvođači.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana ruralnih žena, ove će se godine ujedno obilježiti i Međunarodni dan kuhara.

Tom prigodom, učenici i njihovi mentori iz Gospodarske škole Varaždin, uz potporu članova Udruge kuhara Varaždinske županije (njih sveukupno 60-ak), pripremit će i podijeliti više od 1.000 palačinki. U pripremu palačinki aktivno će se uključiti i članice udruga žena. Podjela palačinki odvijat će se putem donacija, a sva prikupljena sredstva bit će usmjerena za financiranje sudjelovanja učenika Gospodarske škole Varaždin na međunarodnim kulinarskim natjecanjima.

Organizatori događanja su Varaždinska županija i Županijski savez poljoprivrednih udruga Varaždinske županije.

Zenska_kreativnost_u_ruralnom_zivotu_-_najava_2024.jpg