Utemeljen Kaptol katedralne crkve u Varaždinu Foto: Varaždinska biskupija

Utemeljen Kaptol katedralne crkve u Varaždinu

I.D./VV/Varaždinska biskupija | 9.3.2016. u 08:09h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska biskupija objavila je u ponedjeljak 7. ožujka kako je uspostavljen Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene sa sjedištem u Varaždinu.

Kaptol katedralne crkve Uznesenja BDM, na zamolbu varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, uspostavila je Apostolska stolica u Vatikanu 29. prosinca 2015. godine, uvidjevši pastoralnu i duhovnu korist novog tijela u Varaždinskoj biskupiji.

- Biskup Mrzljak je, vodeći računa o pastoralnoj i materijalnoj skrbi za stolnu crkvu, kao i o drevnoj i časnoj tradiciji stolnih kaptola u ovim krajevima, uputio molbu Kongregaciji za kler, koja je, odgovarajući pozitivno na njegovu molbu, utemeljila Stolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uznesene u Varaždinu. Višestoljetni bogat i plodan crkveni život u gradu Varaždinu i njegovoj regiji, Međimurju i Podravini okrunjen je ustanovljenjem Varaždinske biskupije 5. srpnja 1997. godine. Uoči 20. obljetnice osnutka, Varaždinska biskupija dobila je novo duhovno tijelo koje se sastoji od zbora svećenika kojem je zadaća liturgijski-pastoralno i materijalno skrbiti o stolnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te obavljati druge zadaće koje mu povjeri crkveno pravo ili dijecezanski biskup - navode iz Varaždinske biskupije.

Stolni Kaptol u Varaždinu sastoji se od šest redovitih članova: kanonika prepošta, kanonika lektora, kanonika kantora, kanonika kustosa, kanonika pokorničara i kanonika magistra te još najviše šest začasnih kanonika.

Varaždinski biskup imenovao je članovima Stolnog kaptola: generalnog vikara mons. Ivana Godinu, kancelara mons. Antuna Perčića, ravnatelja Svećeničkog doma i BUZUK-a Mirka Horvatića, dosadašnjeg kanonika Zbornog Kaptola Čazmansko-varaždinskog i predstojnika Obiteljskog centra Josipa Kopreka, predstojnika Biskupijske knjižnice, voditelja Matičnog ureda i Arhiva Damira Bobovca i predstojnika Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Marija Kopjara.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci