Uspješno proveden Erasmus+ projekt na III. OŠ u Varaždinu o učenju na otvorenom

vv | 28.5.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Tijekom tjedna od 15. do 19. svibnja III. osnovna škola u Varaždinu bila je domaćin inspirativnog Erasmus+ projekta pod nazivom "Our Learning Space: Outdoor Education".

U sklopu projekta, učitelji iz Hrvatske, Italije, Portugala i Turske udružili su snage kako bi istražili prednosti i mogućnosti izvanučioničke nastave. Cilj mobilnosti bio je potaknuti sudionike na motivirano učenje izvan učionice te im pružiti priliku da istraže i nauče o svijetu oko sebe kroz različite aktivnosti na otvorenom, odnosno izvan klasične učionice.

viber_slika_2023-05-15_19-45-30-399.jpg

Sudionici su sudjelovali u nizu radionica i aktivnosti usmjerenih na teme kao što su motivacija i prednosti izvanučioničke nastave, evaluacijske metode za takav pristup obrazovanju te važnost prirode i njenog utjecaja na naše svakodnevne živote. Jedna od ključnih radionica bila je "Nature Gives Us" koja je istaknula važnost očuvanja okoliša i prirodnih resursa. Učitelji su iskoristili resurse koje nam daje priroda i izrađivali mirisne pločice.

- Posjetili smo i manufakturu OPG Petrović gdje smo imali priliku sudjelovati u radionici „Od sjemena do tanjura“ te smo se upoznali s ekološkim procesom proizvodnje proizvoda od heljde, buče i pira koje smo i degustirali. Sportske natjecateljske aktivnosti također su bile sastavni dio projekta. Učiteljii su se okušali u raznim sportskim aktivnostima i igrama, potičući timski rad, sportski duh i razvoj motoričkih vještina. Ove aktivnosti su promovirale zdrav način života među sudionicima te su potaknule njihovu tjelesnu aktivnost i socijalizaciju - ističe koordinatorica projekta Željka Hutinski.

viber_slika_2023-05-17_15-03-43-203.jpg

Primjeri izvanučioničke nastave na matematici i njemačkom jeziku dodatno su obogatili projekt. Učenici škole su kroz praktične primjere i aktivnosti pokazali kako su na otvorenom primjenjivali matematičke koncepte te razvijali svoje jezične vještine kroz komunikaciju na njemačkom jeziku. Učitelji su sudjelovali i u jedinstvenom kulinarskom izazovu: timovi učitelja natjecali su se u pečenju klipića, omiljenog peciva s područja Varaždina, te zlevki, tradicionalnih slatko-slanih slastica koje su se pripremale s raznim nadjevima. Ovaj kulinarski izazov nije samo bio prilika za učitelje da pokažu svoje vještine u kuhinji, već je također promovirao kulturnu raznolikost i dijeljenje gastronomskih tradicija među sudionicima projekta. Kroz zajedničko kuhanje i degustaciju, učitelji su stekli dublje razumijevanje i poštovanje prema hrvatskoj kulinarskoj baštini. Kako bi obogatili kulturnu dimenziju projekta, sudionici su posjetili grad Varaždin i istražili njegove znamenitosti.

Također su uživali u roštilju na obali rijeke Drave, što je pružilo priliku za opušteno druženje i upoznavanje lokalne kulture. Nadalje, sudionici su posjetili glavni grad Hrvatske, Zagreb, gdje su imali priliku razgledati glavne znamenitosti i upoznati se s bogatom poviješću i kulturom grada. Kulturni vrhunac projekta bio je odlazak na koncert ansambla Lado, koji je održan kao poseban događaj u sklopu projekta. Sudionici su uživali u tradicionalnim plesovima, pjesmama i glazbi te su stekli uvid u bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

viber_slika_2023-05-17_11-31-28-126.jpg

Erasmus+ projekt "Our Learning Space: Outdoor Education" na III. osnovnoj školi u Varaždinu pokazao se kao izuzetno vrijedan i inspirativan projekt. Učitelji iz partnerskih zemalja uspješno su surađivali u stvaranju inovativnih obrazovnih iskustava koja će primijeniti u radu s učenicima. Projekt je pružio učiteljima mogućnost stjecanja novih znanja, razvoja vještina i otvaranja vrata interkulturalnom razumijevanju.

- III. osnovna škola u Varaždinu ponosna je na uspješno proveden projekt i zahvaljuje svim partnerima i sudionicima na njihovom doprinosu - zaključuje Hutinski.