Uskoro film o nepalskim radnicima migrantima kojeg je režirala Varaždinka! Foto: Press

Uskoro film o nepalskim radnicima migrantima kojeg je režirala Varaždinka!

Varaždinske vijesti | 1.12.2022. u 18:33h | Objavljeno u Društvo

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec o nepalskim radnicima migrantima koji rade na Bliskom istoku "Where Have All The Smiles Gone" izlazi početkom sljedeće godine.

PRESS_Where_Have_All_The_Smiles_Gone_1.jpg

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu". No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Kataru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava - zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.

PRESS_Where_Have_All_The_Smiles_Gone_2.jpg

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film "Where Have All The Smiles Gone" portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka, ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava.

PRESS_Where_Have_All_The_Smiles_Gone_3.jpg

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, zbog loših i nehumanih uvjeta rada migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi.

"Where Have All The Smiles Gone" je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju.

Film je režirala hrvatska redateljica koja živi i radi u Belgiji Anja Strelec u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films.

Anja_Strelec.JPG

Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino.

Film će biti objavljen početkom 2023. Trailer pogledajte ovdje!