USJP Roda Varaždin obilježila Dan sjećanja na Velebitske junake Domovinskog rata

VV | 23.5.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Na današnji dan, prisjećamo se stradavanja pripadnika specijalne jedinice policije, koji su braneći svoju domovinu od agresora, žrtvovali i dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote

Dana 21. svibnja u 11 sati, svečano je obilježen Dan sjećanja na Velebitske junake u Rizvanuši pored Gospića. Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ organizator je ovog događaja, kojem su prisustvovali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja – specijalaca iz Domovinskog rata, predstavnici i članovi udruga specijalne policije iz Domovinskog rata te ostali uzvanici i gosti. Događaju su prisustvovali ratni pripadnici Udruge specijalne jedinice policije „RODA“ Varaždin.

Na današnji dan, prisjećamo se stradavanja pripadnika specijalne jedinice policije, koji su braneći svoju domovinu od agresora, žrtvovali i dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Odajemo trajnu zahvalu svim poginulim i ranjenim hrvatskim specijalcima, policajcima, braniteljima.

- Neka  je vječna slava i hvala našim dragim kolegama i svim palim hrvatskim braniteljima. Njihova imena zlatnim su slovima upisana u povijest hrvatske borbe za državnost i nacionalni suverenitet. Svoju je neovisnost Republika Hrvatska morala obraniti u krvavom ratu. Od Mure i Drave do Dunava i Save, preko vrhova Velebita sve do plavog Jadranskog mora. Pripadnici specijalne policije su stali na branik naše Domovine u najtežim trenucima, onda kada je naša domovina krvarila i svojim jaukom dozivala sve svoje sinove i kćeri da stanu u njenu obranu. Prisjećajući se tih 90-tih godina prošlog stoljeća, godina teških borbi, stradanja, tuge ali i ponosa, hrabrosti, vjere u vlastite snage i sposobnosti. I dani ponosa i slave podsjećaju nas na odlučnost Hrvatskog malog čovjeka, Hrvatskog specijalca da obrani svoju ulicu, svoj dom, svoj grad, svoju Domovinu - javili su iz USJP Roda Varaždin. 

Prisjećanjem na neprocjenjivu ulogu specijalne policije u Domovinskom ratu, prisjećamo se mnogobrojnih ratišta na kojima su postrojbe boravile te viteški, časno i herojski ispunjavale sve pred njih postavljene zadaće. U ljeto 1992. godine, specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, počela je zauzimati bitne vojno strateške položaje na Velebitu radi formiranja svojih baza na tim položajima. U akciji Poskok 1 i poslije u akciji Poskok 2, obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša, Visočica, Struge, Ivine vodice, Vlaški grad, Dušice, Libinje, Bukva. U ukupnoj dužini od preko 120 kilometara čime je zapriječen prolaz neprijateljima prema Zadru i Karlobagu i na taj način onemogućeno ostvarivanje velikosrpske ideje o granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag. Ujedno je stvorena čvrsta obrambena crta te mogućnost kvalitetne pripreme vojno redarstvenih operacija Maslenica, Međački đep i Oluja. Na tom putu, živote je izgubilo 26 pripadnika specijalne jedinice policije: Zvonko Pavelić, Marino Jakominić, Dragan Žunić, Ivica Drmić, Zlatko Orkić, Emil Baneković, Miroslav Fabečić, Dragan Mandić, Ivan Vuković, Hrvoje Čovo, Bernard Benček, Ivica Antočić, Bruno Bolanč, Milan Majetić, Zdravko Šeber, Darko Turkalj, Antun Zarožinski, Dalibor Dadić, Jelenko Brnić Boči, Predrag Šumera, Ivo Križanac, Ante Baljak, Trpimir Bakarić, Saša Rakijaš, Viktor Mizatović, Jozo Ilijić. Zapamtimo da nitko ne može izbrisati ljudsko dostojanstvo i hrabrost pravih ratnika. Sve postrojbe oružanih snaga Republike Hrvatske imale su svoju ulogu u operacijama oslobađanja okupiranih područja i dale su svoj doprinos njihovom uspješnom izvođenju. No specijalna policija je imala posebnu ulogu jer je borbena djelovanja izvodila na teško prohodnom, brdsko planinskom dijelu Velebita, gdje je posebno došla do izražaja fizička i psihička spremnost njenih pripadnika. Najveće oružje u operacijama bili su zapravo sami specijalci. Pripadnici specijalne policije koji su uz nadljudske napore svladavali teško prohodni teren i pritom ulazili u borbu s dobro utvrđenim neprijateljem na Velebitu. Od početka pa do kraja Domovinskog rata, ovo su istinski junaci Domovinskog rata koji su svoje zadaće izvršavali profesionalno i uspješno, a nadasve samozatajno. Stoga su mnoge akcije specijalaca koje su bile teške,

složene i opasne, široj javnosti ostale nepoznate. U te postrojbe ulazili su najsposobniji policajci, a ono što ih je krasilo tada i danas krasi Hrvatskog specijalca, a to je domoljublje, hrabrost, profesionalnost, ali i osjećaj pripadnosti postrojbi. Njihova imena trajno su urezana u naša sjećanja i prisutni su u našoj svakodnevnici. Spomenik Velebitskim junacima kako s pravom možemo zvati naše poginule policajce specijalce, još je jedan snažan pečat trajnom obilježavanju Domovinskog rata, njegovih vrijednosti, istine o borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku u čemu je poseban doprinos kako u obrani tako i u oslobađanju Hrvatske dala specijalna policija.

Vijence kod spomenika položili su i svijeće zapalili obitelji poginulih, predstavnici državnih i lokalnih vlasti te braniteljskih udruga.

New_Picture.png

New_Picture_8.png

New_Picture_7.png