Upravljali biste bespilotnim letjelicama? Na FOI-ju počinju prijave na radionicu

J.Š./ Varaždinske vijesti | 6.7.2021. u 13:11h | Objavljeno u Društvo

Prateći svjetske trendove te u skladu s nadležnim regulativama, Fakultet organizacije i informatike (FOI) u suradnji s Varaždinskom županijom i Europskim Talent Centrom Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije razvio je Drone Pilot Academy – edukaciju za pilote dronova namijenjenu učenicima srednjih škola i studentima.

- Prijave počinju danas, a prva radionica počinje 30. kolovoza. Kroz tih pet dana polaznici, a moći će ih biti ukupno deset, će se upoznati s osnovama leta, s pravnim regulativama u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Kroz praktični dio ćemo polaznike naučiti kako sigurno i odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama i naravno pokrit ćemo područje primjene bespilotnih sustava, od multimedije, rekreacije i sporta. Znači naši polaznici će znati kako voziti drona na odgovoran i siguran način u skladu sa pravnim regulativama koje su na snazi u Hrvatskoj i EU. Varaždinski je kraj dosta jak u području bespilotnih letjelica, samo to malo ljudi zna. Okupili smo jako dobru ekipu koja koristi dronove, a isto tako surađujemo s Agencijom za civilno zrakoplovstvo u području pravnih regulativa koji nas podupiru u tom segmentu edukacije - rekao je docent na FOI-ju Boris Tomaš.

Prijave počinju danas, a prva radionica počinje 30. kolovoza. Kroz tih pet dana polaznici, a moći će ih biti ukupno deset, će se upoznati s osnovama leta, s pravnim regulativama u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Za sve polaznike osigurana je i oprema – bespilotne letjelice za korištenje tijekom edukacije, čime se ukida i početna prepreka svim polaznicima.

- Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje na predstavljanju Akademije dronova. Edukacija je prvenstvo namijenjena našim učenicima i studentima, ali i sveukupnoj javnosti koja shvaća da je cjeloživotno učenje majka svih učenja. Radionica će se provoditi u perivoju dvorca Šaulovec i na nogometnom igralištu u naselju Črešnjevo, a što će predstavljati i svojevrsni izazov odnosno stvorit će svim polaznicima posebni doživljaj. Varaždinska županija je prepoznala ovaj projekt jer je ulaganje u znanje jedan od ključnih resursa 21. stoljeća. Za pripremu poligona i nabavu opreme, izdvojili smo do sada u ovaj projekt 400.000 kuna. I dalje ćemo kontinuirano izdvajati sredstva da bi se radionica mogla odvijati neprekinuto – rekla je Silvija Zagorec, zamjenica župana dodajući da je ovo još jedan dokaz uspješne suradnje Županije s obrazovnih ustanovama.

Radionica će se provoditi u perivoju dvorca Šaulovec i na nogometnom igralištu u naselju Črešnjevo, a što će predstavljati i svojevrsni izazov odnosno stvorit će svim polaznicima posebni doživljaj, rekla je zamjenica župana

Više informacija o edukaciji i njezinoj važnosti za širu zajednicu govorit će dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

- Novi je to projekt FOI – ja i na ovaj način kroz dron akademiju pripremamo naše studente, naše učenike za vještine budućnosti. FOI je prvi osmislio ovakvu jednu radionicu. Kombinirati će se teorija i praksa i na taj način naučiti sve polaznike kako odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama. FOI ima već višegodišnje iskustvo u području umjetne inteligencije. Kod nas djeluju čak dva laboratorija koji provode stručne projekte, a surađujemo si sa stručnjacima iz Elektrostrojarske škole, ali i šire, oni su razradili program ove radionice. Vjerujem da će radionica biti interesantna polaznicima te da će oni svladati znanja i vještine koje su potrebne za budućnost. Dosta je bilo ulaganja s FOI-jeve strane, strane Županije i podupiratelja međutim mi smo to odredili kao prioritet i cilj danjeg razvoja i naravno da smo odlučili na taj načini usmjeriti resurse u nešto što je itekako potrebno i u nešto što je budućnost - rekla je dekanica Begičević Ređep.

Podupiratelji samog projekta su: Elektrostrojarska škola Varaždin, tvrtka Orqa d.o.o. i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, čiji su stručnjaci uključeni u provedbu edukacije.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci