UPISI Sve o upisima u srednje škole, ali i o poduzećima koja nude stipendije u posebnom prilogu Varaždinca Foto: Ilustracija

UPISI Sve o upisima u srednje škole, ali i o poduzećima koja nude stipendije u posebnom prilogu Varaždinca

VV | 30.5.2022. u 16:07h | Objavljeno u Društvo

Počela je upisna groznica! Prošli tjedan započele su prijave za elektronički sustav upisa u srednje škole, a 25. lipnja započinje i prijava obrazovnih programa. Konačne ljestvice poretka u ljetnom upisnom roku škole će objaviti 9. srpnja, nakon čega slijede i upisi u prve razrede srednjih škola.

Osme razrede osnovnih škola Varaždinske županije i Grada Varaždina ove godine završava ukupno 1652 učenika. U osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija su 1203 učenika, a u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin 436 učenika te 13 učenika u Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. U novoj školskoj godini za učenike je osigurano 2041 mjesta u prvim razredima, što predstavlja 4 posto u udjelu Republike Hrvatske.

- U prvim razredima srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, njih 13, ukupno je 1885 mjesta u prvim razredima, dok je još 28 upisnih mjesta odobreno za Centar Tomislav Špoljar te Odgojni dom Ivanec. U privatnim srednjim školama na području naše županije osigurano je 80 mjesta u prvim razredima u četiri razredna odjeljenja, dok je će prve razrede Srednje škole Maruševec s pravom javnosti, kojoj je osnivač vjerska zajednica, moći upisati 48 novih učenika u dva razredna odjeljenja - doznali smo od Miroslava Huđeka, pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

I dok je prijedlog odluke o upisu u prvi razred srednjih škola za sljedeću školsku godinu izazvao burne reakcije među ravnateljima brojnih manjih srednjih škola u Hrvatskoj, u srednjim školama Varaždinske županija nije došlo do ukidanja postojećih obrazovnih programa, pa ni u gimnazijama, za koje svake godine vlada veliki interes osmaša...

Koje su još novine vezane uz upis u prve razrede srednjih škola potražite u posebnom prilogu Upisi...