Umjetnički dar TZ-u Grada Lepoglave: Hommage Lepoglavi - autentični svjedok vremena

ič/vv | 23.10.2023. u 09:18h | Objavljeno u Društvo

Dio rada je originalni prozor iz samice nekadašnjeg pavlinskog samostana

Likovna umjetnica dr. art. Dijana Nazor Čorda donirala je Turističkoj zajednici grada Lepoglave umjetnički rad - Hommage Lepoglavi.

-Rad je poseban jer je njegov dio originalni prozor iz samice koji sam pronašla u nekadašnjem pavlinskom samostanu u Lepoglavi. Radeći za Hrvatski restauratorski zavod naišla sam na taj istrgnuti prozor u jednoj ćeliji 2004. godine.

"Još 7.300 dana"

Na prozoru je bilo pravo ptičje gnijezdo koje me jedino asociralo na nešto lijepo - slobodu i nadu. U susjednoj ćeliji, koja je bila u raspadajućem stanju, na išaranim zidovima pronašla sam natpis koji mi je jako privukao pažnju jer je jedan zatvorenik napisao: Još 7.300 dana. Bilo je toliko vidljivih simbola i znakova, da sam uz dozvolu voditelja projekta akademika Vladimira Markovića uzela taj prozor i ukomponirala ga u ready-made umjetnički rad, dajući mu s diptihom, autentičnom fotografijom originalnog natpisa sa zida ćelije, dublje značenje - rekla je o ovom radu Dijana Nazor Čorda.

resetka_2-11.jpg

Rad - Hommage Lepoglavi, kojim autorica "ukazuje na podvrgavanje humanog smisla čovjeka represivnim uvjetima, te postavlja pojam dostojanstva u središte njegovog identiteta, kritički prikazavši njegov nestanak“, dobio je izvrsne kritike, a bio je izložen na nekoliko izložbi.

Nakon 19 godina vraća se u Lepoglavu

- U želji da se sačuva kao autentični svjedok jednog vremena, čuvala sam ga godinama i selila u četiri različita stana. Prozor, kao svjedok jednog vremena, napokon se je, nakon 19 godina, vratio tamo gdje i pripada - u Lepoglavu. Veseli me da je Turistička zajednica grada Lepoglave prihvatila donaciju jer ovaj prozor je zasigurno nijemi svjedok brojnih i raznolikih ljudskih priča i sudbina.

Neki od njih su vjerojatno u tim uvjetima i dočekali željenu slobodu, a mnogi i nisu - istaknula je autorica ovoga umjetničkog djela, kojoj je na donaciji zahvalila Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.