Dobrovoljnim prilozima uključite se u akciju Solidarnost na djelu 2016 Foto: ilustracija

Dobrovoljnim prilozima uključite se u akciju Solidarnost na djelu 2016

Varaždinske vijesti | 12.10.2016. u 08:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Gradska Društva Crvenog križa širom Hrvatske uključuju se u 44. sabirnu akciju Hrvatskog Crvenog križa "Solidarnost na djelu 2016.", pod motom "Prepoznajmo one kojima je pomoć najpotrebnija".

Prema odluci Odbora GDCK Varaždin, na varaždinskom području akcija traje od 13. do 31. listopada. U ovoj akciji kao i svake godine sudjeluju osnovne i srednje škole grada Varaždina i okolnih općina, budući da je, uz osnovnu svrhu prikupljanja sredstava, cilj ove sabirne akcije razvijanje solidarnosti među djecom i mladima.

U akciji će se prikupljati financijska sredstva, a za poklonjeni novac bit će uručen novčani bon – označivač stranica, u vrijednosti od 5,00 kn i/ili bon zahvalnosti numeriran u apoenu od 1,00 kn, numeriran i ovjeren žigom GDCK Varaždin. Odlukom Odbora GDCK Varaždin 50 posto prikupljenih sredstava vraća se na žiro-račune škola. Od tih sredstava škole su u obvezi opremiti ormariće Prve pomoći ili pomoći djeci lošeg materijalnog statusa (nabava knjiga ili plaćanje izleta). Ostatak sredstava GDCK Varaždin koristi za kupnju prehrambenih paketa za djecu socijalno ugroženih obitelji sa područja djelovanja društva.

Kao i prethodnih godina, u akciju se uključuje i GDCK Ivanec. U ovogodišnjoj akciji prikupljaju se dobrovoljni novčani prilozi i hrana. Za poklonjen novac građanima se uručuje novčani bon zahvalnosti, odnosno u tu svrhu pripremljen bookmark/označivač stranica, u vrijednosti od 5 kuna, ovjeren žigom GDCK Ivanec. Svaki bookmark ima svoj broj i sukladno tome su distribuirani na teren. Za vrijeme trajanja akcije, u tjednu od 10. do 15. listopada, bit će aktiviran i donatorski broj telefona 060 90 11 (cijena poziva 6,25 kuna, PDV uključen).

- Glavna ideja je da se građani "prepoznaju", kako u aktivnostima Crvenog križa ("doniram potrebitima, znam prvu pomoć, darujem krv, volontiram...), tako i u opće pozitivnim porukama ("redovito vježbam, čitam knjige...), a koje su navedene na novčanim bonovima zahvalnosti koji će biti uručivani građanima - napominje ravnateljica GDCK-a Ivanec Jasminka Ruhek, dipl.soc.radnik.

Akcija započinje 13. listopada i u organizaciji GDCK Ivanec traje do 15. studenog. Ovogodišnju akciju Solidarnosti GDCK Ivanec provest će na sljedeće načine:

a) Prikupljanjem novčanih sredstava
1. Dobrovoljni novčani prilozi prikupljat će se putem novčanih bonova zahvalnosti u svim osnovnim i srednjim školama na području djelovanja GDCK Ivanec, te nekolicini poduzeća s kojima GDCK Ivanec ostvaruje suradnju unazad nekoliko godina. Na teren je distribuirano bonova u vrijednosti ukupno 15.000,00 kn.
2. Na uplatu novčanih donacija pozvana su i pojedina poduzeća/firme koja rade na području djelovanja GDCK Ivanec

b) Prikupljanjem hrane za pakete humanitarne pomoći HCK
Prikuplja se: brašno, ulje, riža, sol, šećer, juhe, tjestenina, konzerve, paštete, marmelada, čaj, sok, deterdženti za rublje i suđe, šampon za kosu, sapun...). Građani svoje donacije mogu donijeti u GDCK Ivanec tijekom listopada.

Sva prikupljena novčana sredstva, sukladno odluci Odbora GDCK Ivanec, utrošit će se za kupnju prehrambeno-higijenskih paketa povodom predstojećih božićno-novogodišnjih blagdana za socijalno-ugroženo stanovništvo iz evidencije GDCK Ivanec. GDCK Ivanec u evidenciji socijalno-ugroženih osoba ima preko 300 obitelji s područja gradova Ivanca i Lepoglave i općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec.

- Radi se o obiteljima koje teško žive, s vrlo malo ili nikakvim prihodima, često od socijalne pomoći, o obiteljima koje imaju djecu i koje žive od dječjeg doplatka, djeca nemaju nove igračke, nemaju novu garderobu, ona je često iz Crvenog križa ili neke druge humanitarne organizacije, obitelji su bez mogućnosti da djeci osiguraju ono što svi smatramo "normalnim"... radi se o obiteljima koje imaju djecu s teškoćama u razvoju i koje teško odlaze s djecom na rehabilitaciju jer im je to teško financijski podnijeti... o starijm osobama, osobama koje žive u udaljenim, ruralnim područjima, u vlažnim i derutnim prostorima... riječju, o obiteljima koje trebaju našu pomoć - ističu iz ivanečkog Crvenog križa i pozivaju sve građane da se uključe i tako pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.