UDRUGA ZIPKA Za sretno djetinjstvo potrebna je obitelj!

VVM | 1.11.2023. u 16:13h | Objavljeno u Društvo

ZIPKA Varaždin trenutačno provodi dva trogodišnja programa od kojih je prvom cilj motivirati potencijalne udomitelje da barem jednom djetetu pruže priliku za odrastanje u obitelji, a drugi program usmjeren je na socio-emocionalno osnaživanje udomljene djece i mladih. Također uz financijsku potporu Zaklade “Hrvatska za djecu” provode projekt “Za dječji osmijeh”.

”Zipka” Varaždin je Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije osnovana 2007. godine s ciljem promicanja udomiteljstva kao najboljeg oblika skrbi za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi te pružanja kontinuirane podrške i pomoći udomiteljskim obiteljima. Usmjereni smo na zaštitu interesa djece i mladih u udomiteljstvu, ali i pružanje podrške mladima koji se nalaze na prekretnici života, odnosno izlasku iz udomiteljstva i ulasku u svijet samostalnosti.

Veliku podršku u tome nam pruža Grad Varaždin koji financijski podupire naš projekt “Sa sigurnošću u samostalnost” gdje mladi u Stambenoj zajednici Varaždin, uz pomoć mentora, sigurnije i samopouzdanije kroče u svijet odraslih. Zahvaljujući potpori Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike trenutno provodimo dva trogodišnja programa; “Sa srcem u udomiteljstvo” i “Zagrljaj podrške”. Prvi program usmjeren je na promociju udomiteljstva s naglaskom na motiviranje i poticanje ljudi da otvore svoja srca i dom djeci kojoj je to najpotrebnije uz istodobno pružanje podrške, osnaživanje i jačanje kompetencija postojećih udomitelja. Program “Zagrljaj podrške” usmjeren je na udomljenu djecu i mlade te na djecu i mlade iz obitelji u riziku, s ciljem njihova osnaživanja, jačanja socio-emocionalnih vještina i kompetencija.

U našem radu ključna nam je i potpora lokalne sredine pa tako, zahvaljujući potpori Grada Novog Marofa, provodimo projekt “Ruka podrške” osnažujući udomitelje s područja N. Marofa. Uz financijsku pomoć Varaždinske županije kroz projekt “Zajedno snažniji” te Grada Ludbrega kroz projekt “Dijete u nama” udomljenu djecu i mlade učimo važnosti svrsishodnog provođenja slobodnog vremena i boravka u prirodi, dok uz podršku Općine Petrijanec osnažujemo učenike za nošenje sa životnim izazovima.

zipka4.jpg

ZA DJEČJI OSMIJEH

Edukativne radionice, grupe podrške i zajedničko druženje za djecu i udomitelje

Jedan od važnijih projekata je i “Za dječji osmijeh” kojeg financira Zaklada “Hrvatska za djecu”. Udomljena djeca školske i predškolske dobi kroz edukativne radionice naučila su kako se nositi s negativnim emocijama, kako prihvatiti različitosti, biti asertivan, raditi u timu i pomagati, dok su udomitelji kroz grupe podrške i usmjeravanje psihologa razmijenjivali svoja iskustva i razmišljanja. U sklopu projekta imali smo prilike uživati i na izletu koji je uključio posjet akvariju “Aquatika” u Karlovcu i Top-Termama Topusko gdje su djeca i udomitelji uživali u druženju i ljetnim radostima. Obzirom na trend opadanja broja udomitelja kroz predavanja smo nastojali senzibilizirati javnost za temu udomiteljstva i ohrabriti potencijalne udomitelje na taj korak kako bi barem jednom djetetu osigurali sretno odrastanje u obiteljskom okruženju. Nadamo se da će i narednih godina davatelji financijskih sredstava prepoznati naš rad i trud u području udomiteljstva i financijski poduprijeti provođenje ovakvih aktivnosti.

"Ova objava je izrađena uz financijsku podršku Zaklade "Hrvatska za djecu". Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge ZIPKA Varaždin i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati odrazom stajališta Zaklade "Hrvatska za djecu."