Udruga zdravog življenja održala jubilarnu 10. godišnju skupštinu

| 7.3.2016. u 20:04h | Objavljeno u Društvo

Udruga zdravog življenja Obiteljski klub Varaždinske županije održala je u Pastroalnom centru Varaždinske biskupije svoju jubilarnu 10. redovnu godišnju Skupštinu.

Ujedno je proslavljeno i deset godina postojanja Udruge, a kako je naglasila njena predsjednica doktorica Zemira Medved, protekla godina bila je ispunjena brojnim aktivnostima.

- Protekle godine imali smo mnogo aktivnosti, obaveza, prekrasnih izleta, sportskih susreta i doista smo ovu krunu deset godina zaslužili. Bili smo i organizatori 17. večeri pučke poezije - Poezijom protiv ovisnosti, a prisustvovalo je preko 25 klubova iz Hrvatske, a pjesmama, slikama i scenskim radom borili smo se protiv ovisnosti - istaknula je Zemira Medved.

Problem raznih ovisnosti, osobito alkoholizma, povezan je uz situaciju u kojoj živimo. U psihijatriji bolesti tipa ovisnosti ili duševni poremećaji imaju svoju stalnu incidenciju i prevalenciju, a u vremenima krize i tranzicije, ovisnosti rastu.

- U takvim situacijama ovisnosti su nešto što cvate. Međutim, puno se priča o ostalim ovisnostima, a premalo o ovisnosti o alkoholu, a upravo je ta ovisnost najčešća jer je legalna i svima dostupna, a jedna je od najtežih ovisnosti - naglasila je Medved dodavši kako osobe ovisne o alkoholu vrlo teško traže pomoć, najčešće kada su već na dnu i kada više nemaju izbora.

Rad Udruge zdravog življenja Obiteljski klub Varaždinske županije prate i podržavaju Grad Varaždin i Županija, a redovnoj godišnjoj skupštini prisustvovao je i zamjenik župana Alen Kišić.

- Jedan od prioriteta Županije je upravo briga o ljudima koji imaju problema s ovisnošću i zaista smo zadovoljni što imamo jednu ovakvu Udrugu. Četvrtu godinu zaredom sam ovdje, pratim njihove aktivnosti i ovdje je uvijek toliko puno emocija kada vidite ljude koji sa cijelom obitelji dolaze i primaju zahvalnice za to što ne piju. Stoga uvijek rado dođem na njihove aktivnosti - istaknuo je zamjenik župana Kišić te dodao kako Udruga zdravog življenja radi izvrstan posao.

Alkoholizam je jedan od problema o kojem se, smatra Kišić, premalo govori. Varaždinska Županija ima Povjerenstvo koje se bavi ovisnošću o drogama, međutim nema povjerenstva koje bi se bavilo problemom alkoholizma.

- Alkoholizam je nekoliko desetaka puta dostupniji, rasprostranjeniji, nažalost i veći problem u našoj županiji nego što je to droga. Smatram da premalo govorimo o ovom problemu, jer je alkohol dostupan, jeftin i u našim krajevima ga ima jako puno. U tome je velika vrijednost ove Udruge koja se brine o ljudima koji su dotakli dno i kojima je ovo jedini izlaz i koji su duboko ogrezli u alkoholizam - rekao je Kišić i dodao kako Županija financijski potpomaže rad Udruge.

udruga_zdravg_zivljenja2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci