Udruga DND Varaždin želi urediti terapijski prostor za djecu s teškoćama

vv | 14.3.2024. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

Za opremanje Snoezelen sobe za djecu s poteškoćama potrebno je 7.000 eura, a udruga poziva građane da im pomognu s donacijom preko platforme za fundraising Čini pravu stvar

Udruga Društvo „Naša djeca“ Varaždin (DND Varaždin) pokrenula je donacijsku kampanju na platformi Čini pravu stvar s ciljem prikupljanja novčanih donacija za opremanje senzorne Snoezelen sobe, posebnog terapijskog prostora namijenjenog djeci s emocionalnim i ponašajnim teškoćama.

Velikom broju djece s teškoćama diljem Hrvatske nedostupne su ovakve inovativne terapijske metode, a Snoezelen soba Udruge DND Varaždin bit će prva takva lokacija na sjeverozapadu Hrvatske. Kampanja je započela ovog mjeseca, a ima za cilj opremiti posebnu prostoriju udruge koja će djeci pružiti okruženje u kojem se mogu opustiti, smanjiti nepoželjno ponašanje, učiti kroz nove didaktičke metode i pokrenuti sva svoja osjetila, čime se potiče socijalni i fizički razvoj djeteta.

Dugogodišnji rad i predanost DND-a Varaždin

Udruga DND Varaždin, kroz svoj dugogodišnji rad, postala je jedna od vodećih organizacija za podršku djeci i mladima u Varaždinu i okolici. S oko 200 djece i mladih uključenih u svoje programe, DND Varaždin ističe se kao nositelj volonterskih aktivnosti i važan organizator aktivnosti za djecu.

- Cilj nam je stvoriti prostor u kojem svako dijete može rasti, učiti i razvijati se u poticajnom i sigurnom okruženju. Nova Snoezelen soba omogućit će da našim korisnicima, djeci s emocionalnim i ponašajnim teškoćama iz područja Varaždinske županije, pružimo mjesto gdje će se zaista moći opustiti i umiriti. Stoga pozivamo sve donatore da nam se pridruže i svojim doprinosom omoguće našim korisnicima boravak u ovakvom jedinstvenom i inovativnom terapijskom prostoru - izjavila je Ana Habek, tajnica udruge.

Značaj Snoezelen sobe u terapiji

Snoezelen soba predstavlja višeosjetilno okruženje koje je dokazano korisno u smanjenju nemira i napetosti, stimulaciji svih sedam osjetila, poticanju komunikacije, socijalne interakcije, istraživanja i učenja. Ovaj inovativni terapijski pristup posebno je potreban djeci s višestrukim teškoćama jer im pomaže u borbi s anksioznošću i negativnim emocijama.

Riječ je o inovativnom nizozemskom pristupu razvijenom u 70-im godinama prošlog stoljeća, kojim se stvara smirujući terapijski prostor posebice pogodan za rad s djecom s poteškoćama, poremećajima u ponašanju, kao i starijim osobama koje boluju od demencije. Upravo takvo okruženje omogućava djeci da na siguran, njima ugodan i poticajan način razvijaju svoje potencijale i suočavaju se s izazovima.

O platformi Čini pravu stvar

Čini pravu stvar je donacijska platforma, koju je pokrenula A1 Hrvatska kako bi udrugama i pojedincima olakšala prikupljanje sredstava za solidarne aktivnosti. Platforma omogućuje udrugama da prikupljaju sredstva pomoću izazova koje pokreću ambasadori ili same udruge, dok korisnici putem platforme mogu donirati sredstva za odabrani izazov te tako pružiti podršku udrugama na transparentan i jednostavan način. Fundraising pristupom, odnosno nizom manjih donacija pojedinaca, udruge mogu brže postići donacijske ciljeve, a pojedinci mogu podržati pozitivne projekte neovisno o visini donacije.

Uključite se i donirajte

Društvo „Naša djeca“ Varaždin i Čini pravu stvar pozivaju građane da se odazovu na poziv za donacije za opremanje Snoezelen sobe na poveznici.