Udomiteljstvo potaknimo – djecu osnažimo

Varaždinske vijesti | 29.11.2023. u 17:59h | Objavljeno u Društvo

Udruga udomitelja Nada Ivanec jedina je udruga u Republici Hrvatskoj koja provodi program pomoći  u učenju djeci iz udomiteljskih obitelji i obitelji u riziku. Program je započeo 2012. godine i  kontinuirano se provodi do današnjeg dana.

U njega su uključena udomljena djeca te djeca koja  teže svladavaju nastavni plan i program, a na preporuku stručnih službi Osnovne škole i Zavoda za  socijalni rad.

Posebnost ovog programa je u načinu rada s djecom koji je potpuno individualiziran.  Svakodnevno se radi po jedan sat sa svakim djetetom ponaosob. Takav način rada omogućuje im  lakše svladavanje i usvajanje nastavnih sadržaja i prilagođen je njihovim mogućnostima.

Učenici su  različitih dobnih uzrasta i trenutno ih je 16-ero obuhvaćeno ovim programom. Učenje je organizirano u dvije smjene i prati raspored djece. Za djecu koja su putnici škola je osigurala jednu učionicu kako djeca ne bi trebala dolaziti u Udrugu nego im se pomoć pruža u školi.

Ostala djeca pohađaju učionice  unutar prostora Udruge koje su opremljene potrebnim sredstvima za rad. Program provode dvije asistentice koje su pedagoško – psihološki educirane i imaju višegodišnje iskustvo u radu s djecom.

Ono što treba istaknuti je da djeca imaju izuzetno pozitivan stav prema takvoj pomoći. Svakodnevno  rado dolaze, osjećaju se ugodno i opušteno i veoma su motivirana što je vidljivo i po  rezultatima u nastavi. Tome uvelike doprinosi uspješna i kvalitetna suradnja s udomiteljima, roditeljima, učiteljima i stručnim službama škole.

Osim pomoći u učenju za njih se organizira i niz aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog  vremena kroz kreativne radionice, igre i izlete. Tijekom godine provode se i edukacije za udomitelje, roditelje i djecu.

Takav rad u Udruzi jedan je od načina promocije udomiteljstva jer pruža pomoć udomiteljima. Poticaj je to i za nove udomiteljske obitelji, da u segmentu obrazovanja mogu računati na pomoć i podršku  stručnih osoba u Udruzi.

Sve to ne bi moglo bez financijske podrške Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji nam je odobrilo sredstva kroz trogodišnji program „ Udomiteljstvo potaknimo – djecu osnažimo – faza II“.